Komšić: Ne može Srbija štititi zločince, a uhititi na osnovu krivične prijave

Željko Komšić političar, BIH, Željko Komšić, izjava, Željko Komšić, izjava, Kolinda Grabar Kitarović, Aleksandar Vulin, srbijanski parlament, rs, Srbija

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a. Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili uhitivši Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za uhićenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sustavu u svijetu - priopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u priopćenju, nijednu informaciju da je protiv navedene osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

"Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se uhite i privode naši državljani bez podignutih optužnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude" - stoji u priopćenju.

Dodaje se da je ovakva asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

"Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti" - priopćeno je iz Komšićevog kabineta.