​Komšić nakon osam godina ide u Beograd na otvaranje autoputa s Vučićem i Erdoganom

17.08.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio je poziv od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje zvaničnom početku radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Riječ je o svečanom događaju koji će se održati 29. kolovoza, a kojem će prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Komšić je, kako saznaje Klix.ba, prihvatio poziv da praktično bude dio trilaterale najviših službenika Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u prosincu prošle godine.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s europskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i prometnicom preko Požege.

Inače, Komšić u svibnju ove godine nije mogao zajedno sa drugim članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem prisustvovati zajedničkom sastanku s Erdoganom u Turskoj, a na kojem se razgovaralo i o izgradnji navedenog autoputa.

Iz Komšićevog ureda naknadno su se oglasili ističući da on ne ide na službeno putovanje iz zdravstvenih razloga.

Komšić je posljednji put na funkciji člana Predsjedništva BiH službeno u Beogradu boravio 14. listopada 2011. godini i to u okviru Igmanske inicijative.

U zajedničkoj izjavi, na koju su na sesiji Igmanske inicijative u Beogradu, potpise stavili Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić navodi se da je prespektiva članstva u EU pokretač i garant mira i stabilnosti u regiji.

Treba naglasiti je Komšić kao član Predsjedništva BiH u aprilu 2013. godine odbio poziv tadašnjeg predsjednika Srbije da sudjeluje na sastanku u Beogradu.

On je to uradio, kako je izjavio, zbog izjava Nikolića, koje su, kako je rekao, "miješanje u unutarnjć pitanja BiH i prizivanje raspada BiH kao države". Na sastanak sa Nikolićem otišli su tadašnji članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

loading...