Koalicija "Zajedno smo jači" ili "Zajedno nas kači"

SDP BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, pregovori, vlast
Lideri obje socijaldemokratsko-nacionalne opcije shvatili su, samo dva mjeseca nakon izbora, da moraju pokušati zajedno formirati vlast, budući da su, kako se to sad kaže, "razumjeli rezultate izbora".

Stoga je član Predsjedništva BiH i "političko nedonošče", kako je Milorad Dodik poodavno krstio Željka Komšića, inicirao sastanak dvije najjače stranke u državi, i to dolazeći svemogućem direktoru, a odnedavno i predsjedniku Republike Srpske na noge.

Iako je na pomolu najjača koalicija, mahom sastavljena od izbornih pobjednika, imamo dovoljno razloga razumjeti da se radi o najslabijoj i najneučinkovitijoj kombinaciji, u poređenju sa svim ostalim matematičkim koalicijama.

Najprije, najava Lagumdžije da neće sudjelovati u vladajućoj koaliciji, ako u njoj budu oba HDZ-a, SDA i SNSD-a sa SDS-om, savršeno se uklapa u dosadašnju politiku SDP-a "discipliniranja SDA".

Pod krinkom 'nepristajanja na formiranje nacionalnih blokova' (čime, usput rečeno, SDPizravno priznaje ono što najviše odriče - da je u pitanju još jedna bošnjačka stranka), Lagumdžija sve sigurnije trči u zagrljaj medijskog tajkuna Fahrudina Radončića i njegovog SBB-a, kako se u ozbiljnim analitičkim krugovima najavljuje već mjesecima.

Ugledni intelektualac i profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra još je u travnju ove godine napisao da "SDP politički stoji uz bok SBB-u", naglašavajući mogućnost da bi ove dvije stranke mogle biti dio zajedničkog političkog bloka. "Jaki igrači srpskog i hrvatskog korpusa, prije svega Milorad Dodik i Dragan Čović, bili bi vjerojatni partneri ovom bošnjačkom dvojcu. Već sada se u pojedinim bošnjačkim krugovima spekulira o tome kako bi se Lagumdžija i Radončić nosili s Dodikom i Čovićem, koji su partnerstvo i ozvaničili", napisao je Filandra, postavljajući ključno pitanje: bi li ovaj bošnjački dvojac bio uspješniji od para Tihić - Silajdžić, kojeg je posljednjih godina Dodik redovno nadigravao?

Odgovor na pitanje uglednog profesora, ma kakav bio, također zavisi od odgovora na kontrapitanje: uspješniji - u čemu?

Ne bi trebalo zanemariti, kako se već špekulira u pojedinim diplomatskim krugovima, stav Bože Ljubića, lidera HDZ-a 1990, koji je već - nasuprot stajalištu Dodika i Čovića - pojasnio da ne može biti formiran entitet s hrvatskom većinom bez zadiranja u teritorijalni integritet Republike Srpske, mada je vjerojatnija potpuna marginalizacija Ljubića i njegove stranke u narednom razdoblju, upravo zbog pristajanja pod Čovićev šinjel.

Ključna odrednica koja povezuje Lagumdžiju, Dodika, Čovića i Radončića su, naime, istrage za ozbiljan višemilijunski kriminal. Radni naziv njihove koalicije bi mogao biti "Zajedno smo jači", iako bi im parola "Zajedno nas kači" bila primjerenija.

U intervjuu sarajevskom "Oslobođenju", objavljenom paralelno s banjalučkim sastankom SDP-SNSD, potpredsjednik SDP-a i glavnoosumnjičeni akter reketaške afere koja se još kiseli u ladicama Tužiteljstva BiH Damir Hadžić konkretizirao je mogućnost koaliranja s Radončićevim SBB-om. Nažalost, iz spomenutog intervjua nismo saznali koje su zajedničke značajke politike SDP-a i SBB-a, niti bilo što vezano za reketašku aferu u kojoj sudjeluje sami vrh Socijaldemokratske partije BiH.

Hadžić: HDZ je napravio snažan pritisak na "brojeve" i oni su propustili ogromnu priliku ozbaciti HDZ iz vlasti

Zato bi se najnovija ponuđena vladajuća kombinacija, u svjetlu najava da bi upravo Damir Hadžić mogao zauzeti mjesto ministra sigurnosti BiH te tako preuzeti kontrolu nad organima koji su ga mjesecima pratili i prisluškivali u njegovim reketaškim aktivnostima, mogla realizirati jedino kroz projekat zataškavanja istraga.

U tome bi potencijalna koalicija jedino bila uspješna. Odgovore na sva ostala pitanja oko kojih se Lagumdžija može složiti s Dodikom, predsjednik Republike Srpske podjednako će lako naći, s Lagumdžijom ili bez njega.

(Eldin Hadžović-BLIN)