Koalicija šest stranaka podržat će Budimira za člana Predsjedništva BiH

Živko Budimir, spp, Živko Budimir, hrvatski član predsjedništva, Živko Budimir, nestanak, spp, Predsjednik SPP
Riječ je o koalicijskom sporazumu i zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima u BiH i to Stranke pravde i povjerenja (SPP), Demokratske narodne zajednice BiH (DNZ BiH), Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH), Stranke penzionera-umirovljenika BiH (SP/U BiH), (Liberalno demokratske stranka (LDS BiH) i Stranke udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND BiH).

Iz SPP-a ističu kako su odlučni da za Opće izbore u BiH 2014. izađu zajednički sa strankama i politikama koje su slične njihovim temeljnim političkim i ljudskim stavovima i ciljevima te da zajedničkim nastupom "poraze degrativne snage u bosanskohercegovačkom društvu i državi BiH".

"Programski ciljevi su jasni i nedvosmisleni da želimo cjelovitu i nedjeljivu BiH koja bi trebala biti racionalnije uređena i imati jednog predsjednika a ne tri kao što je sada slučaj u Predsjedništvu BiH, te isto tako BiH treba imati Vladu BiH a ne Vijeće ministara BiH. Rješenja racionalizacije i administrativnog ustroja su poznata i unutarnja organizacija bi trebala biti tako postavljena da bude servis svim građanima, i nije važno hoće li imati 4, 5, 6 ili 7 multietničkih regija, nego je važno da kriteriji budu odraz ekonomske i zemljopisne opravdanosti.", navode iz SPP-a.

Živko Budimir izabran je za predsjednika Federacije BiH, bez podršake hrvatskih birača na nezakonit i neustavan način. /HMS/