Koalicija (Alijasa) ravna izdaji naroda

Zoran Tomić, alijansa, Zoran Tomić, knjiga, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, knjiga

Stotine milijuna poticaja kroz razna ministarstva stvaran su motiv. Takav motiv ista Koalicija je imala i kada je u HNŽ-u „prodala" paritet. Ta „izdaja" se pokušala prikriti „kupovinom naroda".

Nije prošlo,kao što neće proći ni pokušaj ponovne kupovine ni sa stotine milijuna maraka više koji motiviraju politiku u izdaji naroda.

Piše: Prof.dr. Zoran Tomić

Narod je svoje  rekao 3.listopada. Ocijenio je rad političkih stranaka i kandidata tijekom protekle četiri godine. Zbunjenost mnogih promatrača i analitičara, tipa tko je pozicija, a tko opozicija (oporba)  tko je napravio ili ukrao više, vrijedila je za sve ali ne samo za one koji su svojim glasovima očitovali svoju političku volju.

Pojedini političari nakon izbora kao da ništa nisu naučili iz „lekcije naroda". Ne samo da se ponašaju kao da kampanja još uvijek traje, nego još rigidnijim ponekad smješnijim metodama i izgovorima traže razloge neuspjeha u „onima drugima". Oni drugi su krivi što im je narod, birači dali povjerenje.
Ostavljajući taj problem onima koji su kažnjeni i poraženi ipak ne možemo ostaviti jednu drugu činjenicu koja bi potencijalno mogla biti problem ravan izdaje naroda.

Naime, već smo vidjeli da je Koalicija HDZ1990 i HSP-a BiH priznala kako na izborima nisu prošli onako kako su planirali. Zdrava logika stvari i minimum političke korektnosti ukazuju kako bi se čelnici ove dvije stranke Božo Ljubić i Zvonko Jurišić trebaju odreći bilo kakve mogućnosti da budu reprezentant većinske hrvatske izborne volje u kreiranju buduće vlasti u BiH na svim razinama. Tako bi trebalo biti kod onih političara koji istinski cijene svoj narod više od svojih osobnih ambicija i interesa.

No, izgleda da ipak nije tako. Božo Ljubić i Zvonko Jurišić uz pomoć svojih predizbornih biltena, tj. jednih dnevnih novina i portala započeli su kampanju novog oblikovanja javnog mišljenja. Kampanja ima za cilj pripremiti hrvatski narod na scenarij po kojem bi Oni zajedno sa Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem složili vlast na razini Federacije BiH. Retorički okvir za takvu vlast Ljubić i Jurišić naći će kroz brojne manipulativne i otrcane fraze. Bez obzira što je hrvatski narod takvim frazama, 3. listopada, rekao NE ima se osjećaj kako će ova Koalicija ući u nešto što je, ne samo opasno, nego ravno izdaji hrvatskih interesa u BiH.  Da se takav scenarij priprema vidi se i kroz današnji broj ( 9. listopada 2010) Dnevnog lista.

U pomoć oblikovanju javnog mišljenja priskočio je i Sulejman Tihić. On u dobro tempiranom intervju najavljuje mogućnost Nove alijanse u kojoj bi manjinski HDZ1990 i HSPBiH trebali služiti i dati legitimitet čvrsto utemeljenoj unitarističkoj politici SDP-a i SDA.

Koji su potencijalni razlozi da Ljubić i Jurišić pristanu služiti unitarističkom konceptu bošnjačke politike u BiH. Svakako nisu nacionalni interesi kojih je bilo puna usta tijekom kampanje. Ne može se s jednom trećinom volje hrvata biti akter na političkoj sceni u kojoj je pokazana sva bezobzirnost i bahatost većeg dijela bošnjačkog biračkog tijela.

Ne može se s mandatima HDZ1990 i HSP-a ništa promijeniti u kontekstu hrvatske jednakopravnosti i konstitutivnosti. Moglo bi se nabrojati još mnoštvo razloga zbog kojih se ova kolaicija ne može opravdati s nacionalnog aspekta. No, postavlja se pitanje što je posrijedi.

Posrijedi su osobni interesi pojedinaca. Oni će se pokušati zaviti u nacionalni celofan. No, kao što niti jedna prevara naroda nije prošla neće proći ni ta. Stotine milijuna poticaja kroz razna ministarstva stvaran su motiv. Takav motiv ista Koalicija je imala i kada je u HNŽ-u „prodala" paritet.

Ta „izdaja" se pokušala prikriti „kupovinom naroda". Nije prošlo,kao što neće proći ni pokušaj ponovne kupovine ni sa stotine milijuna maraka više koji motiviraju politiku u izdaji naroda.