Ključ za formiranje vlasti u BiH: Kako uhljebiti Zlatka Lagumdžiju!?

BIH, vlast, Hrvati u BIH, vlast, dogovor
I Živković i lider SDS-a Mladen Bosić slažu se u ocjeni da se lider SDA Sulejman Tihić u javnosti "ponašao kao glasnogovornik SDP-a", piše "Glas Srpske".

"Vjerovali smo da će se svi koji žele da se konstituira vlast vratiti realnim pregovorima, a ne svakodnevno izbacivati nemoguće želje i zahtjeve i šokirati javnost", kazao je Živković izrazivši uvjerenje da će ovaj tjedan biti "presudan u razgovorima".

Rekao je da SNSD nije odustao ni od jednog svog zahtjeva, jer su svi realni i mogući.

"Realno i moguće je da HDZ BiH predlaže predsjedavatelja Vijeća ministara, a da prema rotaciji, koja je do sada važila, ministra vanjskih poslova predlaže RS. Došli smo praktično do onoga što je izgleda ključ za formiranje vlasti u BiH, a to je pitanje gdje uhljebiti Zlatka Lagumdžiju", kazao je Živković.

Naglasio je da problem koji postoji u FBiH kod formiranja vlasti, prije svega Doma naroda i Vlade FBiH opterećuje i razgovore na nivou BiH.

"Ako SDP tamo dobije ono što namjerava, čini mi se da bi razgovori na nivou BiH mogli da se vrate u realne okvire i vrlo brzo završe", kazao je Živković.

Bosić je za "Glas Srpske" rekao da izjava Tihića medijima da bi "neko iz SDP-a trebalo da bude predsjedavatelj Vijeća ministara ili ministar vanjskih poslova BiH", nema realno pokriće.

"Srbi su u ovom mandatu imali mjesto predsjedavatelja, a Bošnjaci mjesto ministra vanjskih poslova, pa je sasvim logično da ćemo mi iz RS tražiti mjesto ministra vanjskih poslova", rekao je on.

Bosić kaže da nije korektno da SDA i SDP, ako žele da se ozbiljno otvore razgovori oko formiranja vlasti, izlaze sa svojim željama i licitiraju prije nego što sjednu da razgovaraju o tome sa budućim potencijalnim partnerima.

"Ključ rješenja za formiranje vlasti u BiH zavisi od razrješenja odnosa Hrvata i Bošnjaka u FBiH", kaže on.

Privremeni predsjedavatelj Predstavničkog doma Parlamenta BiH Adnan Bašić rekao je za "Glas Srpske" da nijedna politička stranka od 13, koliko ih ima svoje zastupnike u Parlamentu BiH, u tajništvo nije dostavila ni pismeni ni usmeni odgovor da su obezbijedile potrebnu parlamentarnu većinu za opće odlučivanje i entitetsko glasanje, što bi trebalo da urade do 2. veljače.

Bašić kaže da je još neizvjesno kada će se zakazati nastavak konstituirajuće sjednice Parlamenta BiH. Dodao je da će se danas održati sjednica privremenog Kolegija Parlamenta na kojoj će predložiti novi termin sastanka sa predsjednicima stranaka.

Zaključak koji je usvojen 17. siječnja Živković je okarakterizirao nerealnim i istakao da je i na tom sastanku bilo jasno da se ne može napraviti parlamentarna većina i za opće odlučivanje za koje su potrebna 22 zastupnika, ali i za entitetsko glasanje.

"Takav zaključak donesen je tek toliko da bi se kupilo vrijeme", kazao je Živković.

Izvor:[Glas srpske]