Kaznene prijave protiv ministra Zukana Heleza

Predsjednik Federacije Živko Budimir još je u travnju prošle godine donio odluku kojom je raspustio koordinacijski tim, ali ministar Helez je ignorirao tu odluku. Da je postupio neustavno i nezakonito, prošlog je tjedna presudio Ustavni sud FBiH, čime je proces revizije branitelja samo dodatno kompromitiran. I dok se iščekuju eventualne političke posljedice po ministra Heleza, bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti pravni epilog, piše Večernji list.

Zloupotreba ovlasti

Naime, nekoliko osoba uključenih u proces revizije podnijelo je sarajevskom županijskom tužiteljstvu 13. veljače ove godine kaznenu prijavu protiv ministra Heleza, njegovih pomoćnika Nermine Spahalić i Ibrahima Ganibegovića te stručne savjetnice Senade Bakotić zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. U prijavi se navodi da je ministar Helez, usprkos odluci o raspuštanju koordinacijskog tima, odobravao isplatu mjesečnih naknada njegovim članovima. Kako je iz odluke Ustavnog suda sasvim jasno da je rad tog tijela nakon travnja prošle godine bio nelegalan, nema nikakve dvojbe da je isplatom naknada članovima koordinacijskog tima nanesena financijska šteta Federaciji BiH koja se mjeri tisućama maraka. Svojim postupanjem ministar Helez i njegovi suradnici, kako se ističe u prijavi, omogućili su drugim osobama protupravno stjecanje imovinske koristi i prouzročili štetu entitetskom proračunu. Za sada nema naznaka je li i kakve mjere sarajevsko Županijsko tužiteljstvo poduzelo u svezi spomenute prijave. Ni nakon višednevnog čekanja od Tužiteljstva nismo dobili odgovor na upit o sudbini prijave protiv ministra Heleza i nekolicine njegovih bliskih suradnika.

Selektivna revizija

S političke strane, nakon serije sudskih odluka vezano uz reviziju, za očekivati bi bilo da Vlada Federacije konačno odustane od ovog kompromitiranog procesa, vrati u pravo sve korisnike koji su u procesu revizije izvedeni iz prava te pristupi izradi potpuno novog zakona o reviziji. To je upravo ono na čemu hrvatske braniteljske udruge i hrvatski politički predstavnici inzistiraju godinama, odnosno otkako je postalo jasno da se revizija provodi selektivno, netransparentno i nedosljedno, uglavnom na štetu stradalnika iz HVO-a.