Kakvo pismo će biti poslano u Haag?

Dragan Čović
... pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije. "Ne očekujem ništa posebno - ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a Čović nešto između", rekao je ranije Ivanić za RTS.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je sinoć da u Predsjedništvu BiH ne bi trebalo da dođe do preglasavanja jer u tom slučaju ovog zajedničkog tijela više neće ni biti.

Čović je rekao novinarima da će pokušati jutros, prije dolaska visokog predstavnika za vanjsku politiku EU Federice Mogherini, da razgovara sa druga dva člana Predsjedništva BiH kako bi se pokušao postići konsenzus i približiti stavove da bi pismo koje pošalju Međunarodnom sudu u Hagu bilo kao jedno.

- Tada ćemo imati nekih sat do sat i po vremena da pokušamo da se dogovorimo - rekao je Čović i dodao da preglasavanja ne bi trebalo da bude jer bi nakon toga Predsjedništvo BiH funkcioniralo na konceptu preglasavanja.

On je dodao da će, ako ne uspije na konsultacijama postići konsenzus, onda biti primoran da uputi pojedinačano pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da nije optimista da bi na konsultacijama moglo doći do usaglašenog zajedničkog odgovora Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Ne trebamo se ljutiti nego prepustiti sudu da presudi, ali u međuvremenu trebamo stabilizovati prilike u zemlji, spustiti tenzije i učiniti ono što građani od nas očekuju - rekao je Izetbegović.

On je naveo da su stavovi u vezi sa ovim pitanjem dijametralno različiti i da ih je teško približiti, te da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti dostavljena pojašnjenja koja je tražio.

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva BiH kovertirana pisma u kojima traži pojašnjenja u vezi sa statusom Sakiba Softića koji je podnio reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

SRNA