Kad jaganjci uhitnu: Pederalnu ništa ne može osramotiti kao ona sama sebe

Piše: Slaven Raguž, Supersajt.info

Pade mi na pamet jučer kad je ono nekad prošle godine Mujezinović s pratnjom pretjecao kolonu i umalo ubio Barišu Čolaka. Barišin vozač da bi izbjegao kolonu, zabio sa u autobus. Novinarka s Pederalne prilog o tome započe, na sljedeći način: „U Sarajevu se dogodio nesvakidašnja saobraćajna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđeno troje ljudi i jedan političar...". Sjetim se takvih stvari kad sam sebe upitam koji mazohista gleda tu tv. Džaba ona starinska „moraš znat kako šejtan misli", mora se imat dobre živce i gledati njihov program. Red partizana, red binga, opet malo partizana i Nijemaca, pa onda Dnevnik u kojem prvo red pljuvanja po Čoviću, pa red pljuvanja po oba HDZ-a, pa onda dva reda pljuvanja po Dodiku, pa red socijale Saliha Brkića koji nađe omrčenog rudara kako govori „nije tako nekad bilo", itd.

Evo recimo kako netko tko iole zdravorazumski razmišlja ne bi promijenio kanal kada novinarka započne Dnevnik s viješću o Džekinom potpisu, riječima kako je „to najiščekivaniji potpis od Daytona". Kojeg li licemjerstva, tipično njihovog. Sad Džeku kuju u zvijezde, ne bi da su oni zaslužni za njegov uspjeh, potrebno je da promaši dvije stopostotne prigode pa će krenuti žuganja kako je zaboravio igrati od kada se opario. Gdje im je sada Ćiro Broz? I on je svojevremeno bio drug Tiito dok „se nije opario".

Međutim, dok bi se tim i takvim lapsusima čovjek mogao smijati, da je davno vrag odnio šalu dokazuje onih 60 minuta što traju 90 minuta.

Pusti Bakir tako jsinoć neku „Smrt fašizmu" pjesmu i u pozadini fotke Čovića, Ljubića, Jove Bore Jovića, te još nekakvih likova koje ne poznajem i na kraju parola „fašizma više neće biti". Dobro eto, mogu razumjeti antagonizam prema svima, ali više nego simptomatičan je novo probuđeni antagonizam prema Boži Ljubiću. Samo nekoliko emisija ranije bio je gost u toj emisiji gdje ga je Bakir predstavio kao „budućeg pravog lidera Hrvata u BiH". Hebi ga Božo, ne valjaš i gotovo!

Paralelno s tim snimkama, u Travniku su se birali Hrvati s halal certifikatom, tako da je sve bilo lijepo usklađeno. Jutros na Pederalnom radiju govori nekakav zastupnik iz te županije, a iza se dobro začu nečiji glas, pričajući s nekim, koji reče „ma fali nam još jedan da sjebemo Hrvate". Vjerovali ili ne, ovo je istina, na žalost, ne radi se o izmišljotini!

Tu izjavu i njoj slične koje u biti govore istinu o namjerama „građanske koalicije", dakle ono što bi moralo biti temelj novinarskog rada: objektivnost i istina, nikada nećete vidjeti na Pederalnoj tv. Jednako tako nikad nećete čuti nešto negativno o SDP-u, poput primjerice činjenice kako je to stranka koja godinama biva optužena i plaća kazne radi višestrukog kršenja Zakona o financiranju stranaka, kako je to stranka koja je optužena za višestruko reketiranje, itd.

Sad kad se nešto zbroje dva i dva, kako ne pomisliti da ona umjetno izazvana afera oko reketiranja INA-e od strane Bakira nije baš plod njegove kuhinje, a ne „režimskih medija". Dovoljan je jedan pogled na onaj, tobože, inkriminirajući fax da se vidi kako je amaterski urađen i montiran i da nema blage veze sa istinom. To što su pojedini partijski bilteni progutali udicu, to je druga stvar. Kako, nakon sve ove hajke na Hrvate i ove medijske agresije ne posumnjati da možda nisu Bakir i ekipa konstruirali sve kako bi se pokazali žrtvama i kako bi opravdali na desetke tisuća KM iz proračuna koji se troše na njihovu zaštitu? Naravno, ovo su insinuacije, ali kako ne posumnjati na ovo nakon svega.

I baš sinoć dumam u sebi kako i na koji način reagirati, jer sramota, uništili smo naše medije i imamo samo internet kao „zadnji bastion otpora Hrvata", pade mi napamet opet kad je ona nekakva opet novinarka nešto spominjala Anthony Hopkinsa i rekla: „... dobitnik Oscara za film Kad jaganjci u hitnu". Shvatih na kraju da ne može nitko osramotiti Pederalnu kao oni sami sebe.