Jović udario na FTV, SDP i Mustafu Cerića

ivo miro jović stjepan mesić, HDZ BiH, ivo miro jović, Zlatko Lagumdžija, ivo miro jović, Wolfgang Petrich, ivo miro jović, Željko Komšić

SARAJEVO - Zastupnik hrvatskog naroda u u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović upozorava da je Federalna televizija podređena interesu Bošnjaka i njihovih političkih stranaka i da je zbog toga nužno formirati kanal na hrvatskom jeziku.

Jović je ocijenio da bi suveren i konstitutivan narod, kao što su Hrvati, morao "uživati" sva prava, radi zaštite tradicije, njegovanja kulture i jezika.

Podređeni

- Međutim, to je Hrvatima u BiH zabranjeno. Simptomatično je da, osim Bošnjaka, jedan broj međunarodnih predstavnika sudjeluje u kampanji zatiranja hrvatskog imena, rekao je Jović agenciji Srna.

Smatra da su Hrvati apsolutno u podređenom položaju kada je riječ o medijskom prostoru BiH, jer "Bošnjaci kontroliraju FTV i u velikom dijelu BHRT, a Srbi imaju Radio-televiziju Republike Srpske".

Jović je podsjetio da od usvajanja Zakona o javnom Radio-televizijskom sustavu BiH 2004. godine ilegalno funkcionira sarajevski Radio 202.

Cerić ne razumije

- Oni nemaju dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH za emitiranje programa, a rade u punom kapacitetu, dok istovremeno Hrvati ne mogu dobiti kanal na svom jeziku i ostvariti osnovna prava što jasno govori da određene, nazovimo zajedniče institucije, djeluju u interesu Bošnjaka, dodao je Jović.

Naglasio da su posljednja događanja na FTV-u jasno pokazala da SDP BiH ima veliki utjecaj na njezin rad, napomenuvši da i revizorski izvještaji o poslovanju pokazuju u kakvom je stanju ta medijska kuća.

- SDP BiH godinama se lažno predstavlja kao multietnička stranka, a očito je da rade za interese bošnjačkog naroda. Njihov govor da ne sudjeluju u vlasti u BiH je netočan, jer imaju člana Predsjedništva BiH koji ne zastupa interese Hrvata, rekao je Jović.

Komentirajući izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da ne razumuje jezik kojim se govori na FTV, Jović je rekao da to nije ništa neobično, jer Cerić "mnogo toga ne razumije i neće da razumije u BiH".

Ubacivanje riječi

Zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara istaknula je da hrvatski narod u BiH već duži niz godina nastoji osigurati kanal na maternjem jeziku.

Prema njezinim riječima, pokušaj voditelja FTV-a da "ubace" po koju riječ hrvatskog jezika ne znači da zastupaju interese Hrvata u BiH.

- Ono što govorimo jeste da mediji u BiH moraju imati tri uloge, a to je da se narod informira, zabavi i obrazuje, međutim, rad FTV najviše se zasniva na senzacionalizmu, naglasila je Bradara.

Govoreći o poslovanju FTV-a, Bradara je rekla da je na granici zakonitosti, što pokazuje i zadnji izvještaj revizora.

Predsjednik Upravnog odbora FTV-a Igor Soldo smatra da ukupna situacija na FTV-u nije dobra, ali da se, unatoč lošem revizorskom izvještaju, novčana situacija popravlja.

Dugovi

Podsjećamo, Cerić je ranije izjavio da na FTV-u "mora slušati jezik koji ne razumije" i da Bošnjacima treba televizija na kojoj će se govoriti samo bosanski jezik.

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdila je da je RTV FBiH u gubitku iznad visine kapitala od 23,3 milijuona KM, da je iskazala troškove amortizacije više za milijun KM, da je dobavljačima dužna 8,7 milijuna KM, da je kršila Zakon o javnim nabavkama, te da je snižavala cijenu reklamiranja i više od 74 posto od cjenovnika.

Menadžment Radio-televizije Republike Srpske tužio je u srpnju ove godine javne servise BiH i FBiH, uz zahtjev da im bude isplaćeno oko 5,5 milijuna KM zbog nezakonite podjele marketinških prihoda.

izvor: bitno.ba