Josipović: Velike odgovornosti na predsjedniku i premijeru u državama regije

... ruke i dogovore kako će izgledati prostor na kojem žive.

Radmanović je nakon susreta sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, kojem je prisustvovao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izrazio zadovoljstvo što je ''u Banjaluci i BiH mogao da ugosti Josipovića" i naglasio da već nekoliko mjeseci postoji intenzivna suradnja BiH i Hrvatske, koja se pojačava.

"Tijekom kratkog susreta danas smo ponovo razmijenili mišljenja o putu Hrvatske ka EU, formiranju vlasti u BiH i dogovorili da treba nastaviti posjete na najvišem nivou. U ukupnoj regionalnoj suradnji vrlo je važno da susjedne zemlje sarađuju dobro i intenzivno, jer će to dati rezultate za narode koji žive na ovim prostorima", rekao je Radmanović.

Josipović je rekao da oni koji danas obavljaju dužnosti predsjednika i premijera u državama na Balkanu imaju posebnu odgovornost da cijelu regiju povedu putem mira i suradnje u europsku budućnost, i da pokažu optimizam.

"Treba da uvedemo novi optimizam u regiju i dijelom to već uspijevamo. Razgovarao sam sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom koji je rekao da naše zemlje već sada umaju imidž drugačiji od onog koji su imale prije možda godinu dana. Vrlo je važno da nas posmatraju kao ozbiljne države i partnere, okrenute najvišim civilizacijskim i humanim vrijednostima", poručio je Josipović.

On je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo što je danas u BiH, Republici Srpskoj i Banjaluci, gdje je sreo dva člana Predsjedništva i prijatelja sa kojim je ponovo potvrdio potrebu suradnje. Josipović je dodao da je uputio službeni poziv Predsjedništvu BiH da posjeti Hrvatsku, što je načelno prihvaćeno.

Izetbegović je rekao da postoji nova atmosfera u regiji i novi optimizam, a za takav obrt situacije zaslužan je Josipović.

"Mislim da ćemo u dogledno vrijeme svi živjeti u jednoj zemlji, civiliziranoj i dobro uređenoj Europskoj uniji", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da će članovi Predsjedništva BiH posjetiti Zagreb u siječnju.

Sastanku u Banjaluci nije prisustvovao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić jer je, kako je, obrazložio Radmanović, od prekjuče izvan zemlje.

Radmanović je istakao da Predsjedništvo BiH funkcionira jedinstveno i da, bar u ovom trenutku, nema razlika, te da ih ne bi bilo, barem kada je riječ o Josipoviću.

Josipoviću će večeras u Banjaluci biti uručeno priznanje "osobe godine" koje su mu dodijelile "Nezavisne novine". Svečanosti će prisustvovati i predsjednici Srbije Boris Tadić i Crne Gore Filip Vujanović.

Srna