Josip Perlć, dopredsjednik HSP-a BiH: Tražimo smjenu Zvonke Jurišića

HSP BIH, Josip Perić, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, Željko Asić, Ćana Primorac, Josip Perić, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Josip Perić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, Josip Perić, platformaši

• Gospodine Perić, kakvi su danas odnosi medu strankama potpisnicama platforme i kako, u tom kontekstu, ocjenjujete ulogu HSP-a BiH?

Razgovarao: Jurica GUDEU / Oslobođenje

Nažalost, nije se puno toga uradilo na realizaciji onoga što je potpisano u platformi. Mi smo apsolutno nezadovoljni i to prvenstveno ponašanjem unutar HSP-a, a ne drugim potpisnicama platforme. Glavni razlog zašto se ništa nije uradilo je inertnost vrha HSP-a. Tu mislim na predsjednika stranke Zvonku Jurišića i ostale visoke dužnosnike, Željka Asića, Živka Budimira i Ćanu Primorca. Oni su opterećeni samo time koga će postaviti na koju funkciju, ne gledajući pritom koliko su to stručne i moralne osobe.

Bitno im je koliko su im te osobe podobne. Tu je nastao jedan sukob zbog kojega ćemo mi iz HBŽ-a tražiti smjenu Zvonke Jurišića zbog štete koju je nanio stranci i hrvatskom narodu. Tu postoji otvoreni sukob kojega ja ne krijem. Ne podržavam ovo što Jurišić radi i zbog toga ćemo, ako treba, i povući se iz platforme. Preciznije, povući ćemo ministra financija FBiH Antu Krajinu i stvorit ćemo krizu u Vladi FBiH. Inicirat ćemo rekonstrukciju vlasti jer mislimo kako ovo što se radi treba zaustaviti. Ako se sve ovo nastavi, ne piše se dobro ni HSP-u, ni hrvatskome narodu. Pokušavaju se nametnuti kadrovi isključivo iz zapadne Hercegovine i Mostara, a ostale kao da ni Bog nije dao. Jedini čestiti izborni rezultatje napravila ekipa HSP-a u Tomislav-Gradu, a nas se zaobilazi. Nećemo dopustiti da se rasprodaje sve ono štoje naše bogatstvo. Ne libim se kazati kako se Jurišić i ljudi oko njega ne mogu prema nama tako ponašati i neće nas zapostavljati. Posebno, neće rasprodavati hrvatski nacionalni interes. Mi u tome ne želimo sudjelovati. Budite sigurni da Jurišić više nema moju podršku, kao ni Budimir, Asić i Primorac. Mislim kako su oni previše u usko osobnim interesnim zonama te da ih zanima ni hrvatski nacionalni interes, ni HSP.

Sazvati Sabor

• Na koji ćete način pokušati riješiti ovu situaciju unutar HSP-a?

Tražit ćemo ostavku Zvonke Jurišića i preispitivanje položaja HSP-a unutar platforme. Tražit ćemo da nam se dostavi informacija o tome što je to Jurišić ispregovarao sa potpisnicima platforme. Mi nemamo pojma što je on to dogovorio. Sada trebamo ispravljati ono što je loše učinjeno. Na sceni je već dulje vremena nestatutamo djelovanje Zvonke Jurišića. Taj čovjek više nema našu podršku i tražit ćemo njegovu smjenu. Možemo tražiti sazivanje Sabora HSP-a gdje će biti izabrano novo vodstvo stranke. Postoje, također, i drugi načini. Budite, pak, sigurni da nećemo podržavati nešto što nije u interesu hrvatskoga naroda.

• Kako se ogleda nestatutarno djelovanje predsjednika HSP-a gospodina Jurišića?

Ogleda se ponajviše u koalicijama koje su do sada potpisivane. Tako je bio potpisao koaliciju s NHI-jem, pa ju je razvrgnuo. Zbog toga HSP treba NHI-ju platiti 100.000 maraka odštete. To je sve učinio bez suglasnosti vrha stranke. Također, nitko ne zna ni tko je prekinuo koaliciju s HDZ-om 1990 i zbog čega. Sada je potpisana platforma, gdje smo pokušali biti glas razuma, no sve to ide u krivome smjeru. Mislim kako je došlo vrijeme da se to izgladi. Pokušava se instalirati kadrove koji objektivno ne zaslužuju biti na funkcijama u javnim poduzećima. To je kap koja je prelila čašu i jednostavno se tako ne može raditi. Stoga tražimo preispitivanje svih koalicija i ostavku Jurišića zbog štete koju je nanio i HSP-u i hrvatskome narodu u BiH.

• U kojoj je fazi proces uspostave vlasti u Hercegbosanskoj županiji?

Ništa se još nije pomjerilo s mrtve točke. Skupština HBŽ-a je dala priliku mandataru iz HDZ-a BiH (Stipe Pelivan op.a) da pokuša sastaviti parlamentarnu većinu do kraja srpnja. Međutim, on to nije uspio učiniti i Predsjedništvo županijske Skupštine je odigralo korektan potez i odlučilo je taj rok produljiti za 15 dana kako bi se pokušalo stvoriti parlamentarnu većinu i formirati vlast. Mislim kako u ovakvoj situaciji i sa ovakvim načinom razmišljanja HDZBiH to ne može napraviti, posebno zbog svoje isključivosti i zbog svoga nekorektnog pristupa problemu, kao i prilično bahatog ponašanja koje jednostavno ne dopušta formiranje parlamentarne većine. Smatram kako bi bio red da se sada to omogući nekomu drugome. Mi imamo potpise 11 hrvatskih zastupnika u Skupštini HBŽ-a i ti zastupnici čine većinu u Klubu Hrvata u Skupštini. Stoga bi sada trebalo dati priliku tim zastupnicima da netko od njih, ili koga oni predlože, bude taj koji će sastaviti novu Vladu Županije.

• Nedavno su rukovodstva dva HDZ-a načelno dogovorila da novi predsjednik Vlade HBŽ-a treba doći iz HDZ-a 1990. Bi 11, u tom kontekstu, HSP ušao u parlamentarnu većinu u Županiji?

Voljni smo praviti vlast sa svima tko nas želi prihvatiti za ravnopravne partnere. Spominje se kako bi dva HDZ-a i HSP mogli praviti vlast u Županiji, no ako u tu priču ne budu uključeni i naši partneri, onda će se teško doći do dogovora. HSP ne ide sam u vlast. Mi imamo svoje partnere. Idemo zajedno i možemo razgovarati sa svima i praviti korektnu suradnju.

HDZ ne oprašta!

• Kakvi šu odnosi HSP-a i HDZ-a BiH u HBŽ-u?

Nikakvi! Čak deset mjeseci nakon izbora nam je bilo potrebno samo da sjednemo i razgovaramo o uspostavi vlasti u Županiji. To su bili preliminarni razgovori nakon kojih se više nismo sastajali. Predloženi mandatar ne nudi ništa a traži našu podršku. Na takav se način u politici ne može raditi.

• Je li riječ o političkim razmi-moilaženjima ili je sukob osobne naravi?

- Osobno sam bio unutar HDZ-a BiH. Napustio sam tu stranku i ne može mi se oprostiti što sam sa svojom ekipom jedini koji s listom HSP-a pobjeđuje HDZ. Ustvari, uredno ih pobjeđujemo otkada sam napustio HDZ. To je nešto što mi se ne može oprostiti. Zbog toga nas ni ne žele vidjeti u vlasti i najsretniji bi bili kada bi nas se zaobi-šlo. No, teško će se moći napraviti stabilna vlast u Županiji bez HSP-a.

• Kako bi se, naposljetku, mogla rasplesti priča oko uspostave vlasti u HBŽ-u?

Da ima imalo pameti kod HDZ-a BiH, mogla bi se sastaviti jedna široka koalicija hrvatskih stranaka. Ta koalicija bi mogla odlično funkcionirati i napraviti veliki pomak u HBŽ-u. Svako drugo pravljenje vlasti značit će i veliku patnju za predstojeći mandat Mora se imati stabilna hrvatska većina, kako se ne bi ovisilo od volje SNSD-a. Ta stranka će jednostavno igrati onako kako njima odgovara, a budite sigurni da oni nisu faktor stabilnosti, nego sasvim suprotno.