Josip Jerković: Ravnopravnosti Hrvata u BiH nema bez promjene Ustava

Josip Jerković

... Bosni i Hercegovini temeljem izmjene Ustava. Prema njegovim riječima, Dayton je zaustavio rat, ali nije donio mir kojem su se nadali konstitutivni narodi te zemlje, osobito Hrvati. Taj sporazum, dodaje, nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 20 godina, često na štetu Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda, piše Vecernji.ba.

- Dvadeset godina nakon Daytona, pozicija hrvatskog naroda u BiH pogoršala se ustavnopravno i institucionalno, a pogotovo u praksi. Činjenica je da Hrvati ne mogu birati svoga člana Predsjedništva BiH, a kako bi se to promijenilo, potrebno je revidirati anex IV mirovnoga sporazuma, koji se tiče Ustava BiH - kaže Jerković.

On dodaje kako Hrvati ne traže ništa više nego što imaju druga dva konstitutivna naroda te upozorava kako je u postocima daleko najviše hrvatskog naroda raseljeno diljem svijeta nakon rata. Zbog toga se, kaže, i u američkom Kongresu našla rezolucija koja prvi put na izravan način upozorava na gaženje političkih prava Hrvata i traži pravedno rješenje koje će zaustaviti njihovo daljnje ponižavanje.

- Jednakopravnost je preduvjet za bolji i perspektivniji život u BiH. Iskreno se nadam, radi mladih i budućnosti zemlje, da nećemo morati čekati još 20 godina do nekog novog Daytona, kako bi se stvari pokrenule nabolje - istaknuo je Jerković.