FOTO/VIDEO  Jonathan Moore: Situacija u BiH je loša, kako u ekonomskom, tako i u politočkom smislu

Jonathan Moore je je zamjenik američkog veleposlanika u BiH, i kao takav bio je idealan sugovornik za priču o stanju u kakvom se nalazi BiH. Kako ga je i najavio urednik Vrankić, Moore je čovjek koji se potrudio naučiti jezik zemlje u kojoj radi, a on sam je objasnio da je na Balkanu počeo raditi prije dvadesetak godina, pa je za to vrijeme svladao lokalni jezik.

Na samom početku gost je istakao kako njegova zemlja misli da BiH ne trebaju vanredni izbori, te da se njima ništa puno ne bi promijenilo. Istakao je također da su za opstnak OHR-a u BiH, usprkos što se tome protive Njemačka i Rusija.

Mi imamo svoju ulogu u BiH, ali nipošto ne mislimo da smo važniji od Ureda Visokog predstavnika, istakao je Moore, te dodao: Situacija u BiH je loša, kako u ekonomskom, tako i u politočkom smislu, ali smo mi uvjereni da će BiH uspjeti kao država samo ako bude na putu koji vodi u Europsku uniju.

Na voditeljovo pitanje tko je krivac za današnje stanje u BiH, Moore nije odgovorio, te je krivicu podjednako podijelio na sve vladajuće stranke, te istakoa da je za njegovu administraciju federalna vlada legalna i legitimna.

Ni na pitanje kako je moguće da federalni premijer za direktora jednog javnog poduzeća imenuje brata Moore nije dao konkretan odgovor, i u više se navrata ponašao kao odvjetnik stranaka platforme, a nije dao ni konkretan odgovor na pitanje što je do sada konkretno i dobro uradila ta vlada.

Po njemu je dobro to što su se prije nekoliko dana za istim stolom našli premijeri FBiH i RS-a, te da su dva minstra u federalnoj vladi profesionalci.

Na kraju je nevoljko priznao da su Hrvati u BiH neravnopravni i ugroženi, ali ni to nije znao objasniti pravim rječnikom.

U emisiji je bilo postavljeno i anketno pitanje koje je glasilo:

Treba li u BiH organizirati prijevremene izbore?

Rezultate ankete, kao i cijelu emisiju pogledajte u našem video prilogu.