Jesi li patriot ili cinik?

branitelji, hv, HVO, HVO, Mostar, Hrvatska, Europska unija, dan neovisnosti, branitelji, registar branitelja, reakcije, branitelji, Hrvatska, pismo tati, otac, domovinski rat, pismo, svjedočanstvo, branitelj, pismo tati, Hrvatska, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, pismo, Hrvatski branitelj, Zoran Milanović, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, branitelji, Hrvatska, pismo tati, pismo mrtvom ocu, pismo, progon, hrvatski branitelji, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, branitelj, pismo, prosvjedi, branitelji, Hrvatska, tajkuni, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, pismo tati, branitelj, zemlja, pismo, pismo mrtvom ocu, poplave, pomoć, Buna, spomenik, Mostar, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, Hercegovina, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, pismo tati, branitelj, Čapljina, Hrvatska zemlja, tužba, dokaz, Marina Radoš, Hrvatska zemlja, akcija oluja, Hrvatska, knin, hrvatski branitelji, gardijske brigade, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, homoseksualci, pismo mrtvom ocu, BIH, Hrvatska zemlja, pismo mrtvom ocu, Hr
Američki predsjednik: ‘Previše smo usredotočeni na Ameriku, njezine interese i previše ističemo svoje vrline. Previše smo ponosni kao narod te ističemo američku zastavu čak i na svoje obiteljske kuće. Moramo postati napredni i potpuno se integrirati u globalnom svijetu i nadnacionalnim tijelima kao UN...' . Svi, ne samo Amerikanci, čudili bi se da ovako nešto kaže američki predsjednik ili političara. Čak i lijevo orijentiran predsjednik kao Obama ne bi se usudio izustiti nešto ovakvo.

Poganski etatizam

No, zato imamo u Hrvatskoj lijeve političare koji su nadišli puke nacionalne interese i sada su već građani barem EU-a, ako ne cijelog svijeta (‘ja sam za mir!'). Ne, ovo nije antiEU blog, nego poziv političarima u Hrvatskoj da budu HRVATSKI političari i hrvatski patrioti te da to šire među pučanstvom Hrvatske. Traži li se previše? Nažalost, za lijeve političare koji promiču poganski etatizam (velika država i ovlasti temeljene na tragičnim idejama Francuske revolucije), patriotizam je antiteza njihove isforsirane ‘naprednosti'.

Sramota Dubrovnika i Hrvatske

Iako ih ima više, najjasniji nedavni primjer suludog (hrvatskog) političara koji se želi predstavljati kao moderan i napredan i bez trunka srama svoju vlastitu zemlju i kulturu poniziti, gradonačelnik je Dubrovnika, Andro Vlahušić, koji je bez treptaja, kao u dobra stara jugo-socijalistička vremena, pred cijelom nacijom ovo ljeto na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara izjednačio kroatocentričnost s - ksenofobijom i strahom:

‘Živjeti u Europi znači prihvaćati i europske standarde, prestati misliti i djelovati kroatocentrično, ksenofobno i sa strahom.'

Iskreno, bio sam šokiran da (hrvatski) političar može nešto ovako nedvosmisleno i opasno izreći.

Od kada je kroatocentričnost negativna?

A kroatocentričan je onaj ‘koji u središte javnog djelovanja stavlja Hrvatsku i hrvatstvo.' Ummm, mislio sam da je to što bi i jedan hrvatski političar trebao biti. Možete li zamisliti jednog Amerikanca, Francuza ili Engleza da ne stavlja svoju domovinu i njezine najbolje atribute i interese u prvi plan? Dubrovnik i Hrvatska stvarno ne trebaju ovakve političke predstavnike.

Pitanje: od kada je kroatocentričnost postao negativan pojam i tko je to tako odredio? Zar biti Hrvat i koncentriran na svoju zemlju znači mrziti druge ili ne biti dio Europe ili svijeta??? Biti kroatocentričan, osim što voliš Hrvatsku i stavljaš njezine interese na prvo mjesto, ne znači da ne voliš druge. Ova riječ je usko povezana s riječju patriotizam ili rodoljublje.

Cinici, ismijavači i politički korektni, nasuprot patriota

E sada, cinici, ismijavači i politički korektni ljudi(obično ljevičari i oni nezreli koji ne mogu srediti svoj vlastiti život) to će odbaciti kao nešto ‘zaostalo', ‘nazadno', ‘nacionalistički'. U bližoj Hrvatskoj povijesti (od 1945. i više-manje i nakon 1990.) oni su preuzeli elitne društvene pozicije i jasno i sustavno ponižavali ljude, Hrvate i građane koji vole svoju domovinu, kulturu i tradiciju.

Ta ljubav i rezolutnost obranili su Hrvatsku 1991. kada je neprijatelj (kroz svoje marksističke dogme) mislio da je uspio zgaziti i zbrisati hrvatske patriotske osjećaje i vrline. Nemojte nasjesti na njihova plitka, površinska i marksistička ideološka objašnjenja. ONI su zaostali i nemaju pojma kako voditi jaku, ponosnu i uspješnu državu, ali zato znaju trošiti naš porezni novac za svoje sulude ideje i svaki put iza sebe ostaviti kaos. Svaki Hrvat ima, ne samo pravo, nego i dužnost, boriti se ponajprije za interese svoje patrie, svoje domovine.

Povijest pokazuje da je Rimsko carstvo trajalo dok su mu u središtu bile dvije okosnice: privrženost obitelji i - patriotizam (ljubav prema domu, domovini).

Patriotizam - neprijatelj socijalizmu, etatizmu, tehnokratima, birokratima, oportunistima...
Istinski patriotizam je vrlina. On je neprijatelj svih utopija, naročito socijalizma i etatizma koji gaze lokalne zajednice i obitelj te neprijatelj društvu i svijetu kojim dominiraju tehnokrati i birokrati, oportunisti i kruti utilitaristi. Zašto? Jer se patriot bori za interes svoje zemlje, ne samo zbog sadašnje situacije i dobiti, nego zato što shvaća i poštuje da je dio naraštajnog lanca, patuljak na velikom divu prošlih dostignuća svojih predaka. On zna za sva velika povijesna i kulturna dostignuća, za sve junake koji su se velikom žrtvom ugradili u zajednicu koja se zove Hrvatska.

Patriotizam ne podliježe ni novoj ljevičarskoj mantri o ‘multikulturalizmu', koji reducira kulturu na kuhanje i način odijevanja i zahtijeva izmjenu dubokih uvjerenja i starih predaja s novim predrasudama protiv obitelji, vjere, tradicije, a sve za rast velike državne uprave, posebno socijalne službe. Kukuriku-koalicija nesposobna je ekonomski pokrenuti Hrvatsku, ali je preko raznih Jovanovića, Opačićki, Štulhofera, Ljubičićki i drugih državnih lijevih ‘znanstvenika', pokušala mijenjati definiciju braka, obitelji, seksualnost i pravo na život.

Dio si nečega

Patriotizam ne znači samo staviti hrvatsku zastavu na svoju kuću i stan (vrlo važno, to svakako napravite!) i govoriti da voliš Hrvatsku (to i lijevi liberali znaju izreći preko svojih usta (tzv. ‘lip service'), već znači vrjednovati i braniti tradiciju, osobna i obiteljska prava i ne dopustiti da se osjećamo poniženo ili kao nekakva žrtva radi iskompleksiranih (lijevih) cinika.

Na kraju, patriotizam je važan za gospodarski i opći rast. Daje smisao da si dio nečega puno većega, ojačava volju za svakodnevnu borbu i kreativnost da sudjeluješ u izgradnji jedne zajednice a ne samo da imaš ispruženu ruku i nešto očekuješ od te zajednice/ države.

Ovog 5. kolovoza, stavi hrvatsku zastavu na svoj dom i ponosno proslavi teško izborenu slobodu - i ignoriraj cinike.

Članak je u cijelosti preuzet s bloga 'Croatski komentar'.