Ante krajina i Jerko Ivanković Lijanović dobili najmanje glasova od članova aktualne vlasti u FBiH

Jerko Ivanković Lijanović, vozilo, Mercedes, NSRzB, novinari, napadi, lijanovic, poticaji, NSRzB, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, program, Jerko Ivanković Lijanović, ostavka, prosvjedi, smjena, Jerko Ivanković Lijanović, zaraza, meso, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, Sipa, jerko lijanović, zabrana, ignoriranje, sud bih, izbori, BIH, Federacija BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sud bih, jerko lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, napad, Široki Brijeg, Jerko Ivanković Lijanović, optužnica, optužnice, lijanovic, jerko lijanović, jerko lijanović
Neki od njih koji su bili na listama uopće nisu uspjeli dobiti dovoljan broj glasova da uđu u parlamente, dok su se drugi jedva provukli. Mali je broj onih koji se mogu na sav glas hvaliti izbornim rezultatom.

Kako piše Klix.ba, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je među onim članovima Vlade s najmanjim brojem glasova na ovim izborima. On je osvojio 4.761 glas, što mu je bilo dovoljno za ulazak u Federalni parlament. Njegov stranački kolega Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija, dobio je 3.655 glasova i izravni mandat u Zastupničkom domu FBiH.

Erdal Trhulj iz SDA, aktualni ministar energije, rudarstva i industrije, nije dobio dovoljan broj glasova za ulazak u Federalni parlament. Dobivenih 5.109 glasova u skladu s izbornim pravilima nije bilo dovoljno za Zastupnički dom.

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić iz SDP-a dobio je 3.133 glasova. On će dobiti mandat u Zastupničkom domu FBiH.

Ministar za boračka pitanja Zukan Helez (SDP) dobio je mandat u Federalnom parlamentu s 8.588 glasova.

U Federalni parlament će i ministar kulture i sporta iz SDA Salmir Kaplan sa 7.676 glasova.

Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak koji je izbornu kampanju proveo u zatvoru, dobio je 646 glasova, što nije bilo dovoljno za ulazak u Zastupnički dom FBiH u njegovom slučaju, navodi Klix.ba.

Federalni ministar zdravstva iz SDP-a Rusmir Mesihović dobio je tek 1.833 glasa i mandat u Zastupničkom domu FBiH u skladu s izbornim pravilima.

Ministar Adil Osmanović iz SDA je bio kandidat za Narodnu skupštinu RS-a i dobio je izravni mandat sa 4.193 glasa.

Predrag Kurteš, sadašnji ministar unutarnjih poslova bio je kandidat za Skupštinu ŽS-a, ali nije uspio osvojiti mandat sa tek 1.231 glasova.

Zoran Mikulić, federalni ministar pravde, član SDP-a, dobio je tek 1.913 glasa, a bio je kandidat za Parlament BiH.

Ministar financija Ante Krajina bio je kandidat za Skupštinu Hercegbosanske županije, ali je dobio samo 282 glasa što nije dovoljan broj glasova za mandat.

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike, nije ni bio na izbornim listama, dok je ministar trgovine Milorad Bahilj bio kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojske županije, ali nije prošao.

Ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević nije bio kandidat za bilo koje zakonodavno tijelo u BiH, kao ni Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Ministrica turizma i okoliša Branka Đurić bila je kandidatkinja za Narodnu skupštinu RS-a, mandat nije dobila, a imala je samo 946 glasova, stoji u analizi portala Klix.ba.