Jelić: Otvaramo vrata investitorima, gradimo poslovne zone, potičemo razvoj... ZDŽ je prva u FBiH po izvozu

ministar gospodarstva, Vlada ZDŽ

Novac prikupljen od koncesija ulažemo u izgradnju i uređenje poslovnih zona i na taj način stvaramo pozitivno poslovno ozračje za privlačenje domaćih i inozemnih investicija, a time i otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Zlatko Jelić, ministar gospodarstva u Vladi Zeničko-dobojske županije.

- Podržavamo i naših sedam općina sa maksimalnim iznosom od 160.000,00 KM, među kojima su i Općine Usora, Vareš i Žepče.

U nadležnosti ministarstva gospodarstva spadaju koncesije za mineralne sirovine, energetika, industrija te neproizvodne djelatnosti, razvoj i obrt. U prošloj godini naplaćeno je kontinuirane koncesijske naknade od 1 034 000,00 KM, a jednokratne od 1 011 000,00 KM.

Obzirom da je u izradi Proračun za 2020., u njemu je planirano 1.500 000,00 KM, što je bitan čimbenik za razvoj gospodarstva, kazao je ministar Jelić naglasivši kako je Zeničko-dobojska županija prva u Federaciji BiH po izvozu.

- U ovoj godini sredstva plasirana putem Programa razvoja gospodarstva odnosno malih i srednjih poduzeća su uvećana za 800 000,00 KM, što iznosi 50% od iznosa sredstava za 2018.. U ovoj godini raspisan je novi javni natječaj za razvoj konkurentnosti, što omogućava gospodarstvenicima nabavku nove opreme, obuku radne snage i nastup na inozemnom tržištu i sajmovima. Za ovu namjenu Vlada ZDŽ odobrila je 1.013.000,00 KM. Odobreni iznos će inicirati realizaciju planiranih projekata od 3.500.000,00 KM i otvoriti 120 novih radnih mjesta. Programom je predviđen i javni natječaj subvencionaranja investicija kod obrta od 35% od iznosa investicije, a mladi i žene imaju i dodatno uvećanje u vrijednosti 20% za izgradnju proizvodnih objekata iz oblasti obrta. Za ovu vrstu poticaja, Vlada ZDŽ je odobrila 311.000,00 KM. Želimo pružiti potporu svim oblicima investicija u ZDŽ, kazao je ministar Jelić.U Programu potrošnje predviđen je i javni natječaj kojim se pruža potpora projektnim idejama START-UP koje su na početku realizacije. Svrha je poboljšanje životnog standarda i socijalne kohezije u ZDŽ putem održivog socioekonomskog razvoja.

Na snazi je Zakon o javno-privatnom partnerstvu ZDŽ te Katalog potencijalnih projekata JPP u vrijednosti od 300.000 000,00 KM. Naša županija je prva u FBiH usvojila ovakvu vrstu zakona te potpisala Ugovor sa privatnim partnerom za realizaciju projekta u županijskoj bolnici pod nazivom "Interventna kardiologija - zlatni sat" vrijednosti 7.000 000,00 KM, naglasio je ministar Jelić.

- Rad Ministarstva u oblasti JPP prepoznat je od strane Turskog veleposlanstva u BiH te smo sudjelovali "Četvrtom Istanbulskom tjednu JPP 2019". Uz 34 zemlje, BiH je predstavljalo Ministarstvo gospodarstva ZDŽ. Cilj nam doprinjeti stvaranju pozitivne slike o županiji i državi kroz gospodarstvo.

Osim naših aktivnosti potrebna nam je funkcionalna država i politička stabilnost kako bi investitori dolazili i ulagali. Pozitivna poslovna klima i sređena politička situacija poticaj je za napredak na svim poljima. Ministarstvo na čijem sam čelu će i dalje nastaviti s potporom kako gospodarstvenicima tako i lokalnim zajednicama u ZDŽ. To će uveliko doprinjeti i razvoju županije te naše domovine BiH, zaključuje Zlatko Jelić, ministar gospodarstva u Vladi Zeničko-dobojske županije.