FOTO  Jednakopravnost hrvatskog naroda nema svoju cijenu,

Široki Brijeg, HDZ BiH

Ako netko kaže da sam ja strah i iskušenje za BiH, tvrdim vam, za svaku BiH koja je unitarna, jednonacionalna i građanska bit ću prijetnja dok hodam ovom zemljom, kazao je hrvatski član Predsjedništva i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović na večeras održanom predizbornom skupu u Širokom Brijegu.

„Ovo zajedništvo je poruka i onima koji malo razumnije promišljaju, poruka našim prijateljima Bošnjacima, Srbima i predstavnicima međunarodnih institucija. Ovo je veliko zajedništvo sa svima onima koji žele modernu, reorganiziranu, racionalnu, učinkovitu, europsku Bosnu i Hercegovinu, a predvodit će je hrvatski narod, kao što HDZ i HNS predvode sve pozitivne procese u BiH.

Kada sam nedavno predstavljao program predstavnicima Europske unije, zamolili su me da pojasnim legitimno predstavljanje. Rekoše mi kako smo najviše glasova dobili u Širokom Brijegu. Poručio sam da ćemo na ovim izborima dobiti još više", naglasio je predsjednik Čović, te se osvrnuo i na to kako moramo biti bolji od svojih sunarodnjaka i predvoditi sve procese, posebice kada je u pitanju gospodarstvo i razvoj.
„Ako netko tu prednjači, to je naša Hercegovina, Županija Zapadnohercegovačka i naš Široki Brijeg", poručio je dr. Čović

„Kada su u pitanju financije, u protekle smo četiri godine učinili sve, da ono što ode iz naše Hercegovine, da se tu i vrati. Zbog toga nije svejedno kakvi rezultati izbora će ovdje biti, jer smo većinom Hrvati. Prevažno je kakvi će biti. Bit ćemo još bolji i ponudit ćemo još bolju budućnost, obrazovanje, prometnu infrastrukturu i gospodarstvo. Izdvajanja za demografsku obnovu, obitelj i porodilje bit će viša nego danas. Ova županija jeste i bit će primjer za sve druge", naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović govoreći o točkama izbornog programa, te je nastavio. „Isto tako govorimo i o našoj svetinji, o našim braniteljima i Domovinskom ratu. Obraniti čast Domovinskog rata i svakog branitelja znači da svakom od nas to mora biti prvi zadatak, od člana Predsjedništva, Parlamenta BiH, Vijeća ministara, entitetskih i županijskih vlasti. Prvi zadatak je zaštititi dostojanstvo naših branitelja, uz sva iskušenja i probleme koje imamo, a to možemo samo izgradnjom pravne i sigurne države. Nitko više nikada neće istražitelje, tužitelje i sudce imenovati po osobnoj, stranačkoj i nacionalnoj politici. Nikad više HDZ i HNS neće dozvoliti iskonstruirane procese protiv hrvatskih branitelja i kriminalizaciju Domovinskog rata. To će se zaustaviti samo neovisnim pravosudnim institucijama BiH, jer samo takve institucije mogu ići prema Europskoj uniji", poručio je predsjednik Čović i dodao kako iduće četiri godine moraju biti iskorak u svakom smislu.

„Zalažemo se za BiH ustrojenu u četiri ili više ustavno-ravnopravnih teritorijalnih jedinica s mogućnošću diskonuiteta tetitorija koje treba utemeljiti na nacionalnom i gospodarskom načinu. Čvrsto se zalažemo za načela etničkog federalizma", kazao je Predrag Kožul nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH citirajući dio programa HDZ-a BiH, te nastavio: „Ta ključna rečenica našeg programa nije pitanje izbornog programa kao ni svih ovih 7 točaka, nisu nastale za potrebe izbora. To je program HDZ-a već 30 godina koji se inovira svake 4 godine u skladu s vremenom na svakom Saboru HDZ-a i kao takav je dostupan javnosti i za članove stranke obvezujući. Od njega nema odustajanja niti izmjene.

„Vi ste svi politički pismeni ljudi i svjesni ste da ova ključna rečenica traži ozbiljne ustavne promjene u BiH. Isto tako znate da za takve ustavne promjene nema političkog konsenzusa. Zato je ova rečenica naš proces za koji su potrebna dva preduvjeta. Prvi je da unatoč i bez obzira na okolnosti živimo ovih 7 točaka HDZ-a BiH, radimo na njima kako bi u ovoj mašoj domovini mogli opstati i ostati", kazao je Kožul.
„Ako hoćemo naprijed, ako hoćemo više, bolje, potrebna nam je politička stabilnost. Bez političke stabilnosti nema niti stabilne vlasti. Imali smo priliku vidjeti što znači blokada procesa za kvalitetu ukupnog života", kazao je Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH.
Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a i nositelj županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a kazao je kako je ova županija prepoznata u službenim statistikama kao najrazvijanija županija u Federaciji.

„Županija je odskočna daska iz koje lansiramo svoje predstavnike u Dom naroda, a Dom naroda je linija obrane. Dok imamo odgovorne i legitimne ljude u tom Domu, neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti manjina. Dok imamo legitimnog člana Predsjedništva, ne moramo se bojati, naglasio je Ćosić.
Na predizbodnom skupu u Širokom Brijegu nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo te poručio kako su Opći izbori u BiH ozbiljna stvar. „Ovi izbori su biti ili ne biti. Naša stranka je hrvatski narod i zato vjerujemo Hrvatskoj demokratskoj zajednici, vjerujemo dr. Draganu Čoviću. Pozdravljam i bošnjački narod i njihove vjernike, jer je njihov vjerski poglavar jasno poručio da ne daju glas onima koji nisu iz njihovih redova i ne biraju drugima predstavnike. Poslušajte svoga vjerskog vođu, jer mi Hrvati nemamo alternativu HNS-u, HDZ-u, niti dr. Draganu Čoviću. Stoga, s vjerom u dragog Boga, ne sumnjam u pobjedu. Mi, Hrvati diljem svijeta, dišemo s vama. Sve za Hrvatsku, sve za hrvatski narod u BiH."

"Već 28 godina Široki Brijeg i Hrvatska demokratska zajednica BiH se uzajamno prate i daju povjerenje jedno drugome kroz razna razdoblja naše burne povijesti" kazao je domaćin večerašnjeg skupa Miro Kraljević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH i gradonačelnik Širokog Brijega, kako vjeruje da Širokobriježani neće prespavati nedjeljni dan te da su razumjeli važnost istoga, posebno pozdravivši predsjednika Čovića, čovjeka, kako je kazao, kojega poštuju i oni koji ga ne vole.
"Od jedne nerazvijene sredine u bivšoj državi danas je Široki Brijeg među razvijenijim gradovima u BiH. Tome je svoj veliki doprinos dao upravo HDZ BIH kao najjača i najorganiziranija stranka hrvatskog naroda" kazao je Kraljević te spomenuo samo neke od pozitivnih pokazatelja razvoja grada od pozitivnog prirasta pa do pozitivnih gospodarskih pokazatelja koji prema njegovim riječima daju nadu kako će ovaj grad i u buduće pod vodstvom HDZ-a BiH nastaviti svoj napredak i razvoj s ciljem stvaranja što boljih uvjeta za opstanak i ostanak njegovih žitelja.