FOTO/VIDEO  Javnost je ostala zatečena tonskim zapisima bivšeg ministra Freda Matića

Postupcima i psovkama Predraga-Freda Matića ostao je šokiran Andrija Hebrang.

-Što od Freda Matića očekivati kad je on grobar hrvatskih branitelja? On je protuzakonito došao na mjesto ministra Ministarstva branitelja. On je nesposobnost za rad zamrznuo da bi imao funkciju. Neka svi idu za ministra da postanu izliječeni od PTSP-u. Kad se sjetite nelegalnog registra branitelja, sve vam je jasno. On je iz registra branitelja izbacio dragovoljce Domovinskog rata, jer tamo nije bilo onih iz SDP-a. Matić je svojim životom pokazao da mu nikada nije bilo stalo do nacionalnih interesa, on ne može razlučiti dobro od zla. On nije bio dorastao vođenju ministarstva branitelja - rekao je Hebrang.
Političke ciljeve Predraga Matića, koji je za preuzimanje mjesta ministra branitelja pripreman u Uredu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, da bi se nakon dolaska u to ministarstvo okružio osobama bliskim Miloradu Pupovcu, pojasnila je Višnja Starešina.

-Uloga dolaska Freda Matića na mjesto ministra branitelja je to da se poziva na Josipovića i Milanovića i iz toga se vidi da je on pripreman da dođe kako bi izvršio ideološko preoblikovanje ministarstva. Ukinuo je ured za traženje masovnih grobnica žrtava komunističkih zločina i unošenje razdora, a treći je zadatak bo unošenje pravne nesigurnosti vezano uz mirovine uz asistenciju ljudi iz kvote Milorada Popovca. Oni su imali u rukama svaki dokument. Ministar Matić je samo provoditelj. Moram reći da sam Matića poznavala i prije, ali on je došao s difamacijskom kampanjom i ja većeg lažova u životu nisam vidjela. Ponašanje Bojana Glavaševića je također bilo vrlo loše - izjavila je Starešina.
Uz ranijeg Pupovčevog asistenta Bojana Glavaševića i Milenu Horvat, Andrija Hebrang se osvrnuo i na ulogu Ivana Grujića, ranije visokopozicioniranog djelatnika UDBA-e.

-Što se tiče Bojana Glavaševića, on je rekao na dan pada Vukovara kako ''ne zna je li Vukovar oslobođen ili je osvojen''. Glavaševića treba zaboraviti, ali Matića treba apostrofirati jer ga mediji stalno ponavljaju. Borci HVO-a su zaslužni da smo oslobođeni. Mi smo morali ući u BIH, to je strategija aktivne obrane. Treba razgovarati o obeštećenju. Grujić je mozak operacije odnosa nad žrtvama Domovinskog rata. Srce akcije je pukovnik Grujić. On je čovjek koji je 1972. godine počeo na najnižoj razini UDBA-e i završio na najvišoj razini. Platforma europske memorije i savjesti ne može raditi osoba koja je bila u komunističkoj tajnoj služni - zaključio je Hebrang.
Osobito su zanimljivi Matićevi komentari oko stradlničke populacije HVO-a i njegovi očiti pokušaji da tu populaciju stimulira protiv ulaska BiH u euroatlanske integracije.