Javni apel Aluminijeva sindikata za sprječavanje katastrofe

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka
Ovim ga putom prenosimo u cijelosti, a uvid cjelokupnoj javnosti:

Poštovani partneri, suradnici i prijatelji Aluminija, poštovana javnosti, ponukani izuzetno teškom i neizvjesnom situacijom u kojoj se našla naša tvrtka odlučili smo vam se obratiti sa zamolbom za potporu.

Aluminij se našao u vrlo nezavidnoj situaciji uslijed najavljenoga poskupljenja električne energije od 33%. Aluminij je godinama jamstvom sigurnoga i neprekidnoga rada centrala Elektroprivrede HZ HB, svakoga sata, tijekom cijele godine, u kapacitetu od 125 MWh na godinu, ali ipak se, opet, našao na udaru Elektroprivrede HZ HB.

Direktor Društva je već upozoravao na činjenicu da Elektroprivreda BiH izvozi struju dok ju Elektroprivreda HZ HB uvozi po znatno skupljoj cijeni, kako bi namirila potrebe svojih potrošača. Isto je protivno zaključku Skupštine FBiH iz 2009. godine o zabrani izvoza struje iz BiH sve dok ne budu, u cijelosti, podmirene sve potrebe domaćih potrošača.

Da nam je omogućeno dovršenje privatizacije Aluminija, sami bismo iznašli rješenje za opskrbu električnom energijom. Kako to nije slučaj, direktor Društva je uputio apel svim nadležnim institucijama u FBiH za iznalaženjem trajnoga rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom. Najavio je i mogućnost zahtjeva da opskrbljivač Aluminija bude EP BiH i to po istoj cijeni po kojoj se opskrbljuje Mittal Steel Zenica.

Iako suočen s iznimno teškom situacijom na tržištu i plaća najskuplju struju u Europi, Aluminij je najveći izvoznik u BiH i jamac stabilnosti cijele regije. No, u slučaju ostvarenja najavljenog poskupljenja, suočit ćemo se s isključenjem čak polovice naših ćelija, samim time i s otpuštanjem gotovo 500 naših djelatnika koji idu na ulicu, pridružuju se armiji nezaposlenih u ovoj jadnoj državi. Još i gore, uslijedit će druga etapa - gašenje cjelokupne proizvodnje. Uprava će biti prinuđena na te poteze, jer drugoga izlaza ne bi bilo, a Sindikat ih u potpunosti razumije, svjestan situacije u koju su nas drugi doveli.

Da zlo ne bude samo, Aluminij se našao i na udaru pojedinih medija koji svojim lažima dodatno usložnjavaju ovu nemilu situaciju plasirajući dezinformacije o tome kako će zahvaljujući navodnomu dogovoru između uprava Aluminija i EP HZ HB, građani plaćati struju za Aluminij, što nema veze s istinom, nego nepismeni zlobnici miješaju kruške i jabuke, što je poznato svakom tko poznaje ekonomske i druge zakone i propise.

Poštovana javnosti, Aluminij je godinama najstabilnija proizvodna tvrtka u regiji koja sve svoje obveze u vidu doprinosa, poreznih i drugih davanja uredno i pravodobno ispunjava, puneći državni proračun. Pa zar građani i javnost, pa i ovi što nam pokušavaju presuditi, zar nisu svjesni da će, ako nas ugase (a jeza nas hvata što je došlo vrijeme u kojem se o ovom uopće razmišlja), osim naših obitelji, brutalno stradati vojska od nezamislivih 40 tisuća ljudi jer bi smrću Aluminija, uslijedili kolapsi ili barem značajno otežanje rada Feala, Presala, TT kabela, Alloy Wheelsa, Alpro Vlasenice i drugih prerađivača diljem države koji žive od našega metala? Pa zar niste svjesni da će to biti udar na samu EP HZ HB, na Željeznice FBiH, u Hrvatskoj na Luku Ploče, na šibenski TLM kojega onda čeka ključ u bravu? Pa zar niste svjesni, zar stvarno niste svjesni da će, ako kolabira Aluminij, automatski uslijediti urušavanje cjelokupnog mirovinskog i zdravstvenog sustava u FBiH jer - MI IM PUNIMO PRORAČUNE?!

Jednostavno rečeno, nema institucije niti jednog segmenta društva koji ne bi u značajnoj mjeri osjetili smrt Aluminija. Ako dužnosnike i nije briga za nas, od životne im je važnosti za regiju koja je puno šira od Hercegovine, osigurati rad i opstojnost Aluminija i prestati više s ovim pritiscima, podmetanjima, lažima i orkestriranim napadima pojedinaca koji su u stanju prouzročiti potres državnog razmjera. Budite uvjereni - djelatnici Aluminija ne će tiho i mirno promatrati kako im bilo tko ugrožava gole živote. U stanju smo dovesti do situacije da nas mase čuju i da se odgovorni dobro zamisle!!!

Kako bismo iskazali svoju punu podršku nastojanjima naše Uprave, djelatnici Aluminija će, predvođeni Sindikatom, 31. siječnja 2012. godine izaći pred zgradu Ferka za kada je najavljena prva javna rasprava o ovom tarifnom postupku, a na to imamo pravo kao zainteresirana strana i po opunomoćenju naše Uprave.

Ovim putom javnost molimo za potporu, a odgovorne na urazumljivanje dok ne bude kasno!