Jadranka Kosor: Mora se poštivati izborna volja sva tri naroda

Premijerka je kazala kako se s uredom hrvatskoga predsjednika usuglašava moguća zajednička izjava nakon što su dan ranije u BiH konstituirani Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu, te je izabran predsjednik Federacije i vlada, sve bez sudjelovanja predstavnika dvaju bosansko-hercegovačkih HDZ-a.

'Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH - konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda', kazala je u izjavi za Hrvatski radio premijerka Kosor najavljujući da njezin ured i ured hrvatskoga predsjednika od četvrtka rade na 'mogućoj zajedničkoj izjavi'.

Premijerka Kosor podsjetila je da je ustavna obveza hrvatskih vlasti brinuti se o Hrvatima iz BiH i da to "ni na koji način nije i ne može biti miješanje" u unutarnje stvari susjedne države.

'Nećemo se umoriti pozivanja svih relevantnih političkih čimbenika u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja koje će zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i prihvatiti političku volju svakog konstitutivnog naroda i građana i tako osigurati europsku budućnost BiH', rekla je Kosor izražavajući ponovno potporu hrvatske vlade 'punoj primjeni demokratskog načela poštivanja izvorne volje naroda'. (Hina)