Izjava predsjednice Hrvatske je apsolutno utemljena

sastanak u banja luci
Nakon razgovora u Banjoj Luci, Jerković je istaknuo da je pomoć neophodna kako bi se pomogao povratak i očinio samoodrživim.

- Nije dovoljno samo obnoviti kuću, već i osigurati održiv povratak - ukazao je Jerković.

I Božo Ljubić je izrazio nadu da će biti realizirana pomoć u obnovi i održivom povratku, kao i otvaranju radnih mjesta.

- Ta pomoć, sada kada je Hrvatska članica EU, treba imati novi kvalitet i može ići i preko EU fondova i prekogranične suradnje - dodao je on uz uvjerenje da je i budućnost BiH Europska unija, što bi pomoglo i da se oni koji su prognani ili se odselili vrate ili to učine njihovi potomci.

- Nova vlada Hrvatske koju predvodi Andrej Plenković, koja je stabilna i iz mjeseca u mjesec bilježi sve veće uspjehe u ekonomskoj sferi i uživa veliki ugled u međunarodnoj zajednici, sigurno će pomoći Hrvatima u BiH, posebno onim ranjivim skupinama, da ostavre svoje interese - kazao je Ljubić.

Istaknuo je i da je za Hrvate u RS-u važano da imaju svoje legitimne prestavnike u vlasti tog bh. entiteta.

Ljubić je prokomentirao posljednje izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o BiH, te reakciju ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

- Bio bih sretan kad bi problem bio izjava predsjednice Hrvatske. Osnovni problem je što u BiH postoji politička nestabilnost koja je posljedica inkoherentnosti ustavnog poretka BiH. Postoji problem radikalizma u BiH u raznim sferama. Izjava predsjednice Hrvatske se odnosila na uvezani radikalizam iz radikalne islamske provinicijence povezane s vehabijsko selefijskim pokretom i činjenicom da stotine dragovoljaca iz BiH se nalazi na ratištima Sirije i Iraka u redovima ISIS-ai Al Kaide - kazao je Ljubić.

Nakon sastanka najavili su i sabor prognaničkih udruga.