Izetbegovići i Zvizdić u Mekki obavljaju umru

vjerski obred, Bakir Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i stranačkim kolegom Denisom Zvizdićem nalazi se u Mekki gdje obavlja umru, što je vrsta islamskog hodočašća koja ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih vjerskih obreda.

Nakon prošlotjednog dogovora o formiranju vlasti, Izetbegovići su odlučili sebi priuštiti putovanje u Mekku radi vjerskih obreda, a društvo im pravi još uvijek aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Na fotografiji se vidi da su Izetbegović i Zvizdić u klasičnim muškim odjevnim predmetima karakterističnim za islamske vjerske obrede (ihrami) u Mekki, što podrazumijeva obilazak Kabe, svetog islamskog mjesta, ali i drugih vjerskih radnji.

vjerski obred,Bakir Izetbegović

Izetbegovićeva supruga Sebija također je s njima i obavlja spomenute vjerske obrede.
Umra nije obavezna već dobrovoljna i preporučena islamska praksa koja ima veliki broj vjerskih elemenata kao i kod obavljanja hadža.

Kako neslužbeno saznaje Klix.ba u Mekku je otputovala i Zvizdićeva supruga.

Po povratku iz Mekke Zvizdića i Izetbegovića očekuje proces formiranja vlasti na državnom niovu i nivou FBiH. Inače, Zvizdić se u određenim kombinacijama spominje i kao potencijalni ministar vanjskih poslova. On prvobitno nije bio zainteresiran za tu funkciju, a sada ostaje da se vidi da li se nešto u međuvremenu promijenilo.