Izetbegović: Treba se odazvati na svaki sastanak

"Treba se odazvati na svaki sastanak. Moramo stalno pričati dok ne dođemo do rješenja. Loša je stvar ne pristajati na sastanke", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da su dva HDZ-a dobila maksimalnu podršku hrvatskog naroda u BiH i da ih ne treba tretirati kao opoziciju.

"Mislim da nije mudro napraviti vlast bez barem jedne od te dvije stranke, a najbolje bi bilo s obje. Jedan od preduvjeta da do toga dođe jeste da te dvije stranke prestanu vući zemlju nazad s rješenjima koja su dezintegrativni, s pričama o federalizaciji, novim podjelama, protiv Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, vitalnih interesa Bošnjaka i Srba ", poručio je Izetbegović.

On smatra da 2010. godina nije bila tako loša za BiH kako se strahovalo, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu.

"Bila je manje loša nego što se mislilo. Iduća godina, ako budemo mudri, bit će bolja nego prethodna. Do nas je. Ako uspijemo napraviti korak prema normalnim rješenjima u BiH, narodu će biti bolje", rekao je Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH.

Bosić: Odgovornost na političarima koji odbijaju sastanke

Svi politički lideri koji odbijaju razgovarati o načinu na koji se može prevladati trenutna situacija blokade formiranja vlasti u BiH bit će odgovorni za posljedice koje nastanu, izjavio je Srni predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Bosić smatra da svi koji odbijaju razgovor nemaju interes da bude formirana vlast i da institucije funkcioniraju i rade svoj posao, što je u krajnjoj liniji protiv interesa građana.

"Stav SDS-a jasno je izražen zajedničkim pozivom svim značajnijim političkim čimbenicima u BiH da otvorimo razgovore. Evidentno je da su na stolu različite platforme i praktično su otvorene sve karte" - istaknuo je Bosić.

Vegar: samo se na sastancima može doći do dogovora

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar izjavio je Srni da se SDP još prije katoličkog Božića izjasnio da ne želi prisustvovati sastanku lidera političkihstranaka zakazanog za 29. prosinac u Sarajevu, kojeg su u Mostaru inicirali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić.

"Mi bismo željeli da SDP dođe na taj sastanak. Međutim, sutra ćemo sigurno znati hoće li biti sastanka političkih lidera ili neće. Naravno da trebamo razgovarati i samo na takvim sastancima možemo doći do dogovora", dodao je Vegar.

Dodik: Doći ću u Sarajevo

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da će doći na sastanak političkih stranaka koji je najavljen za ovaj tejadn u Sarajevu, iako su se čelnici SDP-a Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić izjasnili da oni neće doći. "Bit ću tamo onda kada je zakazan sastanak, iako je indikativno da sarajevske stranke ne žele doći", rekao je Dodik.

(Srna)