IZETBEGOVIĆ Riješenje Izbornog zakona u sljedećih 15 dana sigurno se neće dogoditi

Bakir Izetbegović
Arhiva

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na novogodišnjoj pres-konferenciji, odgovarajući na novinarsko pitanje je li SDA „platila visoku cijenu“ koalicijskog dogovora s Demokratskom frontom i SBB-om BiH, s obzirom da im je prepustila dva ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH i premijersku poziciju u Županiji Sarajevo, kazao da nije visoka cijena napraviti jedan snažan bošnjačko-bosanski blok.

"To je prvi fokus SDA, da stvori jedan snažni front koji će moći iznijeti ono što nas čeka i u ovom mandatu" - naveo je Izetbegović, te dodao da se nitko u SDA nije odupirao tome, nego da je, dapače, dobivao redovitu podršku ljudi.

"Poruka da će u Sarajevu bosanski opredijeljen Hrvat, koji je bio u Armiji BiH, biti na čelu Vlade, je poruka da Hrvati ne samo da su ravnopravni, nego da mogu biti i vođe u Sarajevu, u Tuzli, Zenici... tamo gdje Bošnjaci čine većinu. Mislim da je to jako važna poruka" - naveo je Izetbegović, dodajući da je „u igri bio i Ivica Šarić“, ali da su se odlučili za nešto mlađeg čovjeka.

Govoreći o dogovoru SDA s Demokratskom frontom i Savezom za bolju budućnost, kazao je da su 17. svibnja usvojili 15 principa i prioriteta, koji su vrlo koncizni, ali sasvim sadržajni, daju sasvim dobar okvir.

"Onda smo dogovorili državni i federalni nivo. Sarajevo tada još nismo bili dogovorili. Ostalo smo završili prije desetak dana i zaokružili kompletnu vertikalu - država, Federacija BiH, sve županije" - pojasnio je Izetbegović.

Upitan o formiranju federalne vlasti, s obzirom na HDZBiH i Izborni zakon, odgovorio je da je prošlo 14 mjeseci, „svi problemi su riješeni i vrijeme je da HDZ odustane, jer ako nastavi ovako, to nikako neće biti od pomoći ni za naše odnose sa HDZ-om, niti za samo rješavanje Izbornog zakona, tako da je vrijeme da se požuri“.

"Mi možemo definirati eventualno neke principe, ali riješiti Izborni zakon koji 15 godina ne uspijevamo riješiti, sada za sljedećih 15 dana, to se sigurno neće desiti. Tako da očekujem da će u siječnju, veljači, već tamo u ožujku biti formirana i nova federalna vlada" - odgovorio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Izbornog zakona i izborima u Mostaru, odgovorio je da što se tiče Mostara, ako se ne uspije postići dogovor, „a SDA će učiniti sve da bude postignut, treba stvar riješiti ili sud ili OHR i tih izbora mora biti“.

"Krajnje je vrijeme da se ta stvar riješi. Samo nećemo gurati Bošnjake u Mostaru u neko rješenje koje će ih ponovo spustiti par stepenica niže" - istaknuo je Izetbegović.

Upitan hoće li za SDA, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, biti prihvatljivo neko parcijalno rješenje, na način da se provedu odluke samo Ustavnog suda BiH, a ne i odluke Europskog suda za ljudska prava, odnosno „hoće li popustiti Draganu Čoviću“, Izetbegović je odgovorio da SDA neće popustiti.

"Poštovat će se jedini okvir za implementaciju, za izmjene Izbornog zakona BiH je implementacija presuda „Sejdić-Finci“ i ostalih Suda u Strazburu. Moramo priznati da osim tri konstitutivna naroda u ovoj zemlji živi četvrti koji neće da se svrsta. Zašto bi građani iz konstitutivnih naroda imali veća prava od drugih građana" - kazao je lider SDA.

Kaže da je „HDZ napravio problem sa svojim apelacijama Ustavnom sudu“.

"Ovo što se dešava u Mostaru i što se dešava sa Domom naroda u Federaciji je zbog toga što HDZ traži jednakopravnost, što tvrdi da njihovi glasovi nisu jednako jaki i uticajni kao drugi glasovi. Onda se trebamo vratiti nazad i kazati, ako to tako mislite, hajde da onda i onih 16 ruku u Federalnom parlamentu koje nisu iz HDZ-a, budu jednako uticajne i važne kao vaše. Ne možete praviti blokadu u državi" - naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, svi će trebati ponešto popustiti, da budu spremni na kompromis.

"Neću govoriti detalje, ali stavovi su ipak bliži. Mislim da se ipak može postići sporazum"- naveo je Izetbegović.

Upitan je li ima informaciju i je li je točno da stranci vrše pritisak na HDZBiH da odustane od uvjetovanja kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji BiH, Izetbegović je odgovorio da ne zna, ali da vjeruje da je točno.

Na novinarsko pitanje da prokomentira događanja u Županiji Sarajevo, posebno proteklog vikenda, te koji je izlaz iz ove situacije, Izetbegović je odgovorio da je „izlaz očigledno tu“.

"Oni će se još jedno vrijeme odupirati, pravit će neki šou, koji će trajati 15 ili mjesec dana, i otići. Ne mogu se suprotstaviti volji većine" - naveo je Izetbegović.

Kaže da je bilo u narodu nekog očekivanja da će ta nova grupa ljudi nešto uraditi, ali da „nije prošao ni jedan mjesec da neki teški gaf nisu napravili“.

"Neka prođe i siječanj, u veljači ćemo imati novu, bolju vladu" - naveo je predsjednik SDA.