Izetbegović: BiH je pred najvećom krizom nakon Daytona

Dragan Čović
Arhiva

Bosni i Hercegovini prijeti "najteža poratna kriza", komentirao je predsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak najavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će radikalnim mjerama odgovoriti na deklaraciju kojom je najveća bošnjačka stranka prošli tjedan pozvala na uspostavu republike BiH kao građanske države sastavljene od regija.

Dodik je u srijedu najavio da bi odgovor Republike Srpske na deklaraciju kongresa SDA moglo biti "afirmiranje prava na samoopredjeljenje Srba". 

Konkretno to znači odcjepljenje RS od BiH. Zaprijetio je i da će vlasti tog entiteta u svakom slučaju posegnuti za stavljanjem izvan snage svih zakona kojima su od 1996. godine do danas definirane politike i ovlasti različitih tijela vlasti na državnoj razini, uključujući jedinstvenu vojsku, Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) te prikupljanje prihoda od carina, prenosi Hina.

"Oni (RS) kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u parlamentu BiH i za koje su glasovali i zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Bonnske ovlasti i odluke Visokog predstavnika (međunarodne zajednice) i samo tumačenje ustava BiH. Vjerojatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu", izjavio je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.

Sukob između Izetbegovićeve SDA i Dodikova SNSD-a zaoštrio se nakon propasti koalicijskog sporazuma koji su početkom kolovoza potpisali njih dvojica i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pa BiH ni godinu dana od zadnjih izbora još nema novo Vijeće ministara niti vladu Federacije BiH.

Uspostava Vijeća ministara blokirana je jer se SDA i SNSD ne mogu dogovoriti hoće li biti nastavka puta za članstvo u NATO-u, a federalne vlade nema jer SDA ne želi popustiti zahtjevima HDZ BiH da se prije toga dogovori način promjene Izbornog zakona BiH.

Izetbegović sada krivnju za propast kolovoškog sporazuma o uspostavi Vijeća ministara adresira na Dodika tvrdeći da je on taj koji zapravo ne želi kompromis i rješenje krize.

"Nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom na tu temu stekao sam dojam da njegov cilj nije postići kompromis i riješiti krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH", kazao je Izetbegović.

Dodik neprestano traži razloge za svađu, a najnoviji je našao u deklaraciji kongresa SDA, smatra Izetbegović.

Iako su osim Dodika deklaraciju osudili i HDZ-u BiH te Ured visokog predstavnika (OHR) i veleposlanstvo SAD u BiH uz ocjenu da taj dokument nepotrebno potiče nove sukobe, Izetbegović tvrdi da deklaracija ne može biti sporna. Republika, tumači Izetbegović, sinonim je za demokraciju odnosno vladavinu naroda i daje pravo svakome sudjelovati u vlasti i javnom životu.

"BiH funkcionira kao republika. Zašto to ne bi bilo i u njezinu imenu?", pita se bošnjački lider. Komentirajući odnose s HDZ-om BiH i njegovim dužnosnicima Izetbegović je kazao da na osobnoj razini s njima komunicira "dosta dobro" no tvrdi da mu je problem što najveća hrvatska stranka nastavlja inzistirati na "etničkom načelu" kod izmjena Izbornog zakona.

"SDA kani pratiti europske standarde i pojačavati prevagu građanskog načela i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ako one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti. Da li je moguće postići kompromis s obzirom na ovako udaljene stavove? Jeste, ali će to tražiti vremena", zaključio je Izetbegović.

Time je poručio da i dalje odbija zahtjev HDZ-a da se uspostavi izborna jedinica s hrvatskom većinom i tako spriječi preglasavanje Hrvata, primjerice u slučaju izbora člana Predsjedništva BiH.