Izborni zakon u naredna dva mjeseca, kandidatski status do kraja godine

Dragan čović
Hrvatska demokratska zajednica BiH održala je danas u Mostaru sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora, a o temama tih zasjedanja između dva događaja izjavu je dao predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Govorilo se aktualnoj političkoj situaciji, ali i prijedlozima zakona koje HDZ inicira na državnom i entiteskom nivou, prenosi Klix.ba.

"To su zakoni koje već godinu i po pokušavamo s partnerima dogovoriti da idu po jednoj drugoj proceduri. Na državnom nivou je to izmjena Izbornog zakona, Zakona o RTV servisu, Zakona o državnim službenicima, dok su na entitetskom nivou to izmjene zakona o vladi i ministarstvima. Želimo dati rješenje koje smo više puta dogovarali s partnerima o neustavnim ministarstvima, imamo konkretne pakete oko braniteljskih zakona", kazao je u uvodu Dragan Čović.

Sve današnje teme narednog utorka će razmatrati i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora, kako bi se najdalje do kraja travnja sve to stavilo u parlamentarnu proceduru.

"Imamo problema oko parlamentarne većine i naš zadatak je ne izgubiti iduće dvije godine u funkcioniranju vlasti. Vidjeli ste kako se to promjeni oko jednog pitanja, trošarina, kako smo zamijenuli uloge, tko sačinjava opoziciju, a tko poziciju. U iduća dva mjeseca želimo riješiti pitanje Izbornog zakona, ali da euroatlanski put ne bude ugrožen, jer ja sam uvjeren da mi danas imamo sve preduvjete da do kraja godine dobijemo kandidatski status kad je u pitanju EU", dodao je Čović.

Čović je za poziciju oko Zakona o trošarinama kazao da se događa ono što je već bilo kad je bila revizija presude glavna politička tema. Glavna tjela ove države trebaju se koncenzusom dogovarati oko termina svojih zasjedanja.

"Ne smijemo dopustiti da bilo tko naruši sistem, jer bi nakon toga nastao kaos u državi", dodao je Čović te najavio sutrašnju sjednicu Predsjedništva BiH sa svim prispjelim temama, te dodao da će sve točke dnevnog reda koliko on zna biti usvojene jednoglasno.

Oko Izbornog zakona nema nikakvih sadržajnih novosti, samo se dinamika događanja pokreće preko klubova zastupnika u parlamentima, kako je to zaposlenicima predviđeno.