Izaslanstvo HRS-a se susrelo sa predstavnicima hrvatske diplomacije

HRS, Slaven Raguž
...udruge „Prsten" i HNS-a, koji je održan u Zagrebu, gdje su se između ostalog susreli i sa savjetnicom Predsjednika Republike Hrvatske za vanjske poslove gđom Romanom Vlahutin i zastupnikom RH u EU Parlamentu g. Davorom Ivom Stierom.

Predstavnicima hrvatske diplomacije izražena je zahvala zbog činjenice da vjerojatno po prvi put u recentnijoj povijesti u Republici Hrvatskoj postoji konsenzus stranaka svih političkih orijentacija kada su Hrvati u BiH u pitanju.

Još jednom naglasila važnost diplomatske pomoći, prvenstveno u EU Parlamentu i institucijama EU, koja je dovela do toga da se u Bruxellesu počelo pisati i govoriti i o unitarističkoj i centralističkoj opasnosti za BiH. Zasluga za to ide zastupnicima RH u EU Parlamentu, na čelu sa Davorom Ivom Stierom i Toninom Piculom.

Kako bi se u tom smjeru i nastavilo, potrebno je da i među Hrvatima u BiH dođe do konsenzusa o strateškim i načelnim pitanjima, gdje dokumenti HNS-a i HNS kao institucija moraju biti okvir gdje se o tome mora dogovarati i odlučivati. S toga je još jednom naglašeno da se mora naći način zajedničkog strateškog pristupa i nastupa hrvatskih stranaka u pred i post izbornom ciklusu kada se radi o Članu Predsjedništva, državnoj i federalnoj razini, te u županijama gdje su Hrvati preglasani i gdje se Hrvatima nameću njihovi predstavnici od strane drugih.

HRS će iz toga razloga samostalno nastupiti u HNŽ-u i ZHŽ-u, dok će u ostalim županijama i na drugim razinama podržati koalicije dogovorene u okviru HNS-a.

HRS