Ivo Komšić: Herceg Bosna je zasnovana na etničkom čišćenju

Ivo Komšić, Herceg Bosna

Amerikanci neće dozvoiliti da se uruši ono što smatraju svojim najvećim diplomatskim uspjehom od Drugog svjetskog rata naovamo, a to je Daytonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH, ocjenjuje učesnik mirovnih pregovora 1995.godine u Daytonu (Dayton), bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić.

“Oni (SAD op.a.) to smatraju svojim najvećim diplomatskim uspjehom. Holbruka (Richard Holbrooke, glavni američki pregovarač op.a.) smatraju svojim najvećim diplomatom, bez obzira što mi imamo ove primjedbe na Daytonski sporazum. Oni kažu, mi smo uspjeli zaustaviti rat. Napravili smo vam sporazum koji omogućuje integraciju zemlje, ali onemogućuje daljnju dezintegraciju. Dakle, donji prag je entitetsko uređenje… Sve ispod toga, oni nikad neće dozvoliti”, tvrdi Komšić.

Komšić ne vjeruje u mogućnost organiziranja “Daytona 2” i ne vidi razlog za to, ali upozorava na “sistematizirane napade susjeda, Srbije i Hrvatske”, posebno od prošlih izbora naovamo. Tenzije, kaže, dolaze iz Zagreba i Beograda, te pita: Mislite li da bi Dodik i Čović radili ovo što rade, da nemaju podršku?

“To je dosta sistematiziran napad od naših susjeda, Srbije i posebno Hrvatske, pomognut čak hrvatskom pozicijom u Europskoj uniji i njihovim pozicijama u Europskom parlamentu. Oni su žestoko krenuli da mijenjaju Daytonski sporazum u ključnim njegovim točkama”, kaže Komšić.

Bivši član Predsjedništva RBiH smatra da BiH treba insistirati na tome da se temeljem odrednica Daytonskog sporazuma poštuju suverenitet i teritorijalni integritet države, te ukazuje na pogrešan odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

Oni (Hrvatska op.a.) su sami sebi dali pravo, u svoj Ustav su stavili da se brinu o Hrvatima u dijaspori. Nas su pretvorili u dijasporu. Ako smo dijaspora, onda smo nacionalna manjina. Ovamo insitiraju na konstitutivnosti naroda, a ovamo nas tretiraju kao dijasporu. Nešto tu nije uredu, ili je jedno, ili drugo. I oni su sada sami sebi to dali, navodno, pod brigom koja proizilazi iz Daytonskog sporazuma, a nigdje ne poizilazi. Pročitajte cijeli Daytonski sporazum, nigdje to nećete naći. To je potpuna izmišljotina”.
Herceg Bosna je likvidirana Vašingtonskim sporazumom i nema govora da su se njene institucije prelile u institucije BiH ili Federacije, kaže Komšić koji je bio učesnik i pregovora u Vašingtonu 1994. godine, na kojima je dogovoren Okvirni sporazum o Federaciji BiH i zaustavljen rat između Armije RBiH i HVO-a.

“Oni (Herceg Bosna op.a.) potpuno su napravili jednu paradržavnu tvorevinu sa svojim zakonima. Donijeli su svoj ustav i treba vidjeti šta u njemu piše. Pa što će im ustav, ako podržavaju državu BiH? Ona je bila zasnovana na etničkom čišćenju, na zločinima i nije nimalo slučajno da je Haški sud to prosudio, procijenio, ocijenio i osudio kao udruženi zločinački poduhvat na čelu kojeg je bio Franjo Tuđman”, tvrdi Ivo Komšić.

Komšić, koji je dio novoformiranog Pokreta socijalne pravde i demokracije, smatra da se bez objedinjavanja ljevice u BiH ništa ne može uraditi i da među liderima stranaka ljevice nisu toliki problem sujete, koliko interesi “koji graniče sa političkim kriminalom”.

“Ne treba velika pamet, treba samo jedan dobar analitičar koji će uzeti statistiku izbornih rezultata zadnjih ciklusa pa biste vidjeli. Da je ljevica bila ujedinjena, svaki put bi bila relativni pobjednik na izborima. Koja pamet sad treba, pa da kažemo, hajmo zajedno da pobijedimo, da budemo relativni pobjednici. E sada, ako tu ima nekih interesa, koji nisu politički, koji su vezani za kriminal, pa ovaj kaže: ”Pazi ako kreneš tamo, ja ću ti ovo objelodaniti”. Onda se to zaustavi, jer nije toliko sljepilo, a ne bi trebala biti ni tolika sujeta da se bude toliko glup i ne vidi gdje je izlaz ovdje”, kaže Komšić.

U intervjuu “Jedan” Ivo Komšić govori o pregovorima u Dejtonu i crtanju karata, politici Europske unije prema zemljama Balkana. Saznajte i zašto, uz euroatlanske integracije, “mali Šengen” smatra šansom za BiH i region. Intervju “Jedan” je na programu BHT1 večeras od 21 sat.