Ivo Josipović: Hrvati u BiH su neravnopravni u odnosu na Srbe i Bošnjake, potrebna korekcija Ustava

...u kojemu je taj narod neravnopravan u odnosu na Srbe i Bošnjake. Činjenica je da Hrvati nemaju jednaku poziciju kao Srbi i Bošnjaci i tu je potrebno napraviti određene korekcije, za koje mislim da neće utjecati na funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Ne bih davao recepte za njezino unutarnje uređenje, ali mislim da ovakvo stanje nije održivo i da će u BiH dozreti ideja kako ga nadići, rekao je Josipović u intervju koji je emitirala Radiotelevizija Republike Srpske.

Dodao je da se rješenje za ustavne reforme u BiH ne može nametnuti izvan zemlje nego ga mogu postići domaći političari.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini za preustroj zemlje u više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, predsjednik Josipović je rekao da će Zagreb poduprijeti rješenja oko kojih će se usuglasiti sva tri naroda.

- Ako je u pitanju hrvatski entitet, onda treba uzeti u obzir realno stanje, odnosno može li se to ostvariti na način koji neće generirati konflikt.

Korekcija Ustava BiH je potrebna, ali treba pronaći balans između građanske i nacionalne države, istaknuo je Josipović.


Razgovor s Josipovićem snimljen je u Banjoj Luci početkom tjedna prigodom sudjelovanja na svečanosti Nezavisnih novina na kojoj je proglašen osobom godine, a kojoj su bili nazočni i predsjednici Srbije, Crne Gore i članovi Predsjedništva BiH. Pri tome je istaknuo kako je put pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije moguć i da će rezultirati zajedničkom europskom budućnošću, prenosi Večernji list.

Josipović ruši sve rekorde

Jutarnji list pak piše kako Ivo Josipović ruši rekorde. Prema najnovijem istraživanju Cro Demoskopa, predsjednika Republike podržava čak 85,2 posto Hrvata!

Takva romansa između građana i šefa države nezabilježena je u dvadesetogodišnjoj povijesti neovisne Hrvatske: ovdje se ne radi samo o jednoj, ekscesnoj brojki - koja se iz tko zna kojih razloga može dogoditi u određenom vremenskom razdoblju - nego o stabilnom trendu Josipovićeve popularnosti, kakvim se ne mogu pohvaliti ni Franjo Tuđman u svojim boljim danima, dakle u vrijeme stjecanja nezavisnosti, ni njegov nasljednik Stjepan Mesić.

Naime, Ivo Josipović iz mjeseca u mjesec bilježi iznimno visoke, za demokratske sustave gotovo nevjerojatne approval ratinge, a broj njegovih osporavatelja spustio se na zanemarivih 7,5 posto!


Čini se da predsjednika Republike podržavaju gotovo svi Hrvati, osim skinheadsa, ponekih toricidaša, BBB-a i najradikalnijih nacionalista.

U čemu je, dakle, tajna enormne Josipovićeve popularnosti, pita se list i zaključuje:

Prvo, radi se o predsjednikovu karakteru i, za naše uvjete, posve specifičnim javnim istupima.

Hrvatska je, očito, umorna od preagresivnih, huliganskih, isključivih i nekompetentnih političara, biznismena, intelektualaca, etc, etc.

Ivo Josipović je Hrvat kakvim bi i drugi Hrvati željeli biti. On je pristojan, odmjeren, obrazovan, komunikativan, neosvetoljubiv, i gotovo uvijek zna o čemu govori.

Kao takav, Josipović je uvjerljivo superioran svim hrvatskim političarima, osim Zoranu Milanoviću .

U hrvatskom političkom i javnom kaosu gospodin Josipović čvrsto je mjesto pozitivne stabilnosti.

Drugo, još mnogo važnije, Ivo Josipović zauzima se za dobre vrijednosti.

Josipović je prekjučer posjetio Varivode, mjesto gdje su pripadnici hrvatskih oružanih snaga likvidirali srpske civile.

Josipović se posljednjih mjeseci poklonio svim žrtvama rata, gdje god je mogao, što su njegovi, očito neutjecajni osporavatelji, pokušavali ismijavati.

Josipović je 27. srpnja došao u Srb, što su mu neki Hrvati vjerojatno zamjerili, ali što nije utjecalo na njegov imidž u najširoj javnosti: nije zato što je Josipović uspio uvjeriti hrvatske građane da sve što poduzima čini u dobroj namjeri. Sama činjenica da predsjednik Republike, koji se poklonio u Varivodama i došao u Srb, uživa tako veliku potporu građana govori da su Hrvati ponovo postali nacionalno tolerantni: manjina na stadionima viče "Ubi Srbina", većina podržava šefa države koji zahtijeva kažanjavanje onih Hrvata koji su ubijali Srbe.

U svakom slučaju, danas je posve jasno da su, birajući Ivu Josipovića za predsjednika Republike, hrvatski građani još jednom pokazali kako su, u uistinu važnim momentima, politički zreli i inteligentni.

Kao što nam je Franjo Tuđman nužno trebao 1990. godine (što zapjenjeniji Tuđmanovi osporavatelji nikako ne mogu razumjeti), tako nam je i Ivo Josipović potreban u današnje vrijeme, piše Jutarnji list.

Neugodno mu jer ga pitaju za Sanadera

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da mu je neugodno zbog toga što je bivši predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader završio u austrijskom zatvoru.

"Ovih dana sam se sastao sa mnogim strancima, među kojima su bili i ambasadori, i svi me pitaju za Sanadera i uhićenje. Zbog toga mi je neugodno", rekao je Josipović za hrvatske medije.

Sve što se događa, smatra Josipović, neugodno je za cijelu hrvatsku političku scenu i za HDZ. Prema njegovom mišljenju, sada je važno da se sve te stvari riješe, da se donesu zakonite presude bez pritiska bilo koga i onda da se vidi tko se mora kome ispričati i promijeniti politiku.

On je rekao da Hrvatska nije u izvanrednoj situaciji, ali je u osjetljivom trenutku.

"Među građanima je zavladao pesimizam i svi se pitaju što se događa, kakva nam je zemlja i kuda idemo. Ove afere podstiču na takve osjećaje", naglasio je Josipović, tvrdeći da bi ove najnovije afere mogle biti optimistične nakon što se provedu svi postupci, a određeni ljudi iz njih izvuku pouke.

Hrvatski predsjednik smatra da je bitno da se cijeli postupak provede bez hajke. On je upozorio da je prošlo vrijeme kada je politika mogla sve diktirati te da sada institucije moraju obavljajati svoj posao nepristrano.

Večeras je direktor Urada za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Dinko Cvitan potvrdio da je Sanaderu blokirana sva imovina.

( Srna)