Ivan Grbešić: ‘Najviše nas brine položaj Hrvata u BiH’

Ivan Grbešić

Predsjednik Grbešić istaknuo je kako Hrvati izvan Hrvatske imaju razloga za optimizam jer se nakon dugih godina raznih obećanja vide pozitivni pomaci, a potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić istaknula je kako ova Vlada od početka mandata nastoji unaprijediti suradnju i povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Nedjeljivost Hrvata

- Nakon 20 godina praznih obećanja Hrvati izvan Republike Hrvatske žele promjene i pozitivne rezultate. Vidimo da ima pozitivnih pomaka, kao primjerice, prijedlog izmjena Zakona o državljanstvu, registar Hrvata izvan Hrvatske i razni programi za učenje hrvatskog jezika i povezivanje s hrvatskim identitetom. Ima još niz otvorenih pitanja, a najviše nas brine položaj Hrvata u BiH.

Nedjeljivost Hrvata je i ustavno zaštićena, stoga mislimo da imamo pravo, ali i dužnost, pomoći našim pripadnicima u BiH - kazao je Ivan Grbešić. Naglasio je kako je sretan zbog dobre suradnje s aktualnom Vladom RH jer im se ciljevi podudaraju. Kaže i kako su Hrvati u državama u kojima žive naučili raspravljati argumentirano i uvažavati tuđa mišljenja koja nekada ne dijele. - Ali to je jedini način stvaranja zajedništva i boljitka, zbog čega smo svi danas ovdje. Hoćemo li biti uspješni, ovisi o tome hoćemo li znati komunicirati - zaključio je.

Ministrica Marija Pejčinović Burić kazala je kako je osnaživanje jedinstva iseljenih Hrvata zadaća svih. - Ovo danas je potvrda našeg zajedništva i povezanosti... Vežu nas zajednička domovina, zajednički identitet, jezik, povijest, kulturna baština i naša vjera. Ta povezanost osjeća se i u radu ovog saziva Vlade - kazala je.

Istaknula je da se Vlada Andreja Plenkovića od početka mandata svim naporima trudi raditi na unaprjeđenju suradnje i daljnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

- Posebno se zalažemo za prava Hrvata u europskim zemljama, a naš ključni vanjskopolitički prioritet je jačanje hrvatskog naroda u BiH. Tim pitanjem mnogi od nas se bave svaki dan - kazala je Pejčinović Burić.

Dodala je kako je važno pitanje i Zakon o državljanstvu, koji je u proceduri, a kojim se nadaju dati odgovor na puno otvorenih pitanja iseljenih Hrvata. Na izbore i položaj Hrvata u BiH osvrnuo se i tajnik Savjeta Zvonko Milas koji je kazao kako ishod nedavnih izbora otežava njihov ionako težak položaj.

Milas je zatim govorio o projektima Savjeta, a posebno ukazao na važnost pilot-projekta "Registar hrvatskih subjekata izvan RH" koji ima cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, kao i novog Zakona o hrvatskom državljanstvu, te iskorak koji se odnosi na obrazovanje - posebne upisne kvote osigurane na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te projekt "Korijeni".

- Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas, pri čemu su zajedničke inicijative neizostavni dijelovi svakog pokrenutog i realiziranog posla, a ujedinjeni u tom zajedništvu možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču - naglasio je državni tajnik Milas.

Program u HNK u Šibeniku

Daljnje teme o kojima se razgovaralo su normativne aktivnosti, gospodarstvo, investicije i konkurentnost, prekogranična suradnja i međunarodni kanal javne televizije. Nakon završetka radnog dijela nazočni su išli u katedralu sv. Jakova, a zatim su se susreli s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem i župnikom vlč. Krešom Matešom. Poslijepodne je organiziran prigodni program u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Rad Savjeta završen je jučer predstavljanjem projekata Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te izlaganjima potpredsjednika Savjeta. Podsjetimo, Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH jest savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj.