Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Vinka Sindičića

vinko sindičić
Više tijelo Istražnog suda u Madridu poništilo je odluku o izručenju bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj i zatražilo nadopunu, te bi konačna odluka o izručenju trebala biti poznata idući tjedan, doznaje Hina u subotu iz sudskih izvora.

Sudac Ismael Moreno, koji je donio odluku o izručenju Sindičića Hrvatskoj, nije objasnio zašto nisu uvaženi argumenti Sindičićevog odvjetnika koji se protivio izručenju, rekao je za Hinu izvor s Istražnog suda.

Moreno sada mora nadopuniti svoju presudu i poslati je sucu više instance pa bi konačna odluka o izručenju trebala biti poznata idući tjedan, dodaje izvor.

Sindičić je uhićen 9. studenoga u Burgosu na sjeveru zemlje na temelju Interpolove tjeralice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Ono sumnja da je 72-godišnji Sindičić dao lažni iskaz i lažno prijavio kazneno djelo na suđenju u Muenchenu gdje se bivšim čelnicima jugoslavenske tajne policije UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču sudi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegova klijenta optuženog za organizaciju likvidacije.

Sudac Ismael Moreno prihvatio je u Madridu stajalište španjolske državne odvjetnice Carmen Monfort prema kojem nema zapreke izručenju, no Sindičićev odvjetnik Juan-Manuel Garcca Gallardo iz Burgosa uložio je žalbu. Slučaj je proslijeđen na višu instancu Istražnog suda čija se odluka očekivala idući tjedan. No u petak oko 14 sati, pred sam kraj radnog vremena suda, tročlano sudsko vijeće više instance predvođeno predsjednikom Alfonsom Guevarom Marcosom poništilo je Morenovu presudu.

U odluci predsjedavajućeg suca Marcosa koja je u posjedu Hine stoji: „U presudi nema niti minimalne pravne podloge kojom je odgovoreno na razloge zahtjeva obrane da (Sindičić) ne bude izručen".

I ostala dvojica sudaca Juan Pablo Gonzalez i Fermin Echarri Casi suglasili su se s njime. Napominju i da je u presudi bila spomenuta samo sumnja na lažno svjedočenje, a ne i lažna prijava kaznenog djela, što također stoji u dokumentu poslanom iz Rijeke.

Poništenje odluke o izručenju doneseno je iza zatvorenih vrata te mu nisu prisustvovali državna odvjetnica i Sindičićev odvjetnik. Ona nije bila dostupna za komentar jer je zbog završetka radnog dana napustila sud, a odvjetnik García Gallardo nije odgovorio na upit Hine.

On tvrdi, prema informaciji sa suda, da općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nije nadležno za slučaj koji se vodi u Muenchenu te da bi jedino Njemačka mogla zatražiti izručenje Sindičića. Njegovo izručenje zatražila je samo Hrvatska, odnosno državno odvjetništvo u Rijeci, kaže osoba s Istražnog suda.

Poništenje odluke o izručenju ne znači da Vinko Sindičić neće biti izručen Hrvatskoj, kažu na sudu, već da sudac Moreno mora idući tjedan nadopuniti svoju presudu pravnim argumentima koji pobijaju razloge koje je naveo Sindičićev odvjetnik.

Nakon što Moreno vrati nadopunjenu presudu, sudac Guevara Marcos će presuditi o izručenju.

U Španjolskoj je u utorak praznik pa se do srijede ne očekuje konačna odluka. Na nju se mogu žaliti i Sindičićev odvjetnik i državna odvjetnica nakon čega će Guevara Marcos u najkraćem roku izaći sa završnom odlukom.

Na sudu tako vjeruju da bi do kraja idućeg tjedna trebalo biti poznato hoće li Sindičić biti predan u ruke državnom odvjetništvu u Rijeci ili će biti pušten na slobodu nakon čega može živjeti u Španjolskoj. Španjolska policija kaže da on ondje nije kažnjavan niti registriran te nema prijavljeno boravište niti prebivalište.

Sindičić se 25 dana nalazi u istražnom zatvoru udaljenom 42 kilometra od Madrida gdje čeka odluku o izručenju. Uprava zatvora Soto del Real nije dopustila Hini razgovor s njime dok traje proces. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju primjenjuje se postupak predaje prema europskom uhidbenom nalogu.

Sindičić je bio svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. godine u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u garaži u mjestu Wolfrathausen pored Münchena. Prates je bio optužen za davanje ključa od garaže Perkoviću.

Međunarodna tjeralica za svjedokom Sindičićem pokrenuta je 6. veljače 2014. godine, a uhićen je 20 mjeseci poslije u Burgosu, gradu s oko 170.000 stanovnika. Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana, privela ga je u 9 sati ujutro u ulici San Lesmes, u srcu Burgosa, u blizini ureda svog odvjetnika. U trenutku privođenja bio je u društvu talijanske državljanke, a kod sebe je imao hrvatsku putovnicu i talijansku osobnu iskaznicu. Sindičić, rođen u Baškoj na Krku, ranije je živio u Rijeci, no neki hrvatski mediji pisali su da živi u predgrađu Milana s nevjenčanom suprugom iz Italije.

Senator regionalne desne stranke Sjeverna Liga, Jonny Crosio, zatražio je u prosincu 2014. od talijanske vlade i pravosuđa istragu ubojstva hrvatske emigrantske obitelji Ševo likvidirane 1972. u mjestu Dona di Piave pored Venezije. Crosio sumnjiči Sindičića za likvidaciju Stjepana Ševe, člana oranizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, te njegove supruge i 9-godišnje kćeri.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. godine u Škotskoj gdje je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. U Zagrebu mu je 2000. godine suđeno zbog ubojstva emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine, ali je oslobođen optužbe.

Hina