Inzko u izvješću UN-u: Vlasti RS narušavaju suverenitet BiH

Marin Topić, Valentin Inzko, BIH, ptsp, branitelji, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Valentin Inzko

"Dužan sam zaključiti da je Republika Srpska (RS) efektivno odustala od državnog pravnog sustava u Bosni i Hercegovini, i u osnovi odbacila suverenitet BiH. Takvi potezi ozbiljno dovode u pitanje provođenje civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma i predstavljaju izravnu prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti", navodi se u pisanom dijelu izvještaja koji je dostavljen zemljama članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasti RS-a provele su potkraj rujna referendum oko Dana toga entiteta protiveći se odluci Ustavnoga suda koji je osporio taj dan kao i održavanje referenduma.

U svom obraćanju pozvao je na zaustavljanje srpskih političara koji, po njegovim riječima, potkopavaju mirovni sporazum te veličaju ratne zločince navodeći dodjelu priznanja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Drugi trend je tendencija nekih političkih aktera da se vrate na destruktivni plan djelovanja iz prošlosti. Ne poštuju Daytonski mirovni sporazum i ustav. Mi kao međunarodna zajednica moramo se pitati možemo li trpjeti ovu dinamiku, drugim riječima, možemo li trpjeti da neki lideri rade na napretku, a drugi destrukciji toga i glorificiraju ratne zločince i genocid", kazao je Inzko.

On je kritizirao i poteze hrvatskih političara koji zagovaraju uspostavu hrvatske federalne jedinice kako bio ostvarili jednakopravnost s druga dva naroda.

"Neki politički lideri i dalje traže teritorijalne promjene, federalizaciju i formiranje trećeg entiteta koje neće pomoći ovom okruženju", rekao je austrijski diplomat obraćajući se veleposlanicima zemalja članica VSUN-a.

U obraćanju je visoki međunarodni predstavnik istaknuo i probleme koji su se dogodili na izborima podjećajući da je u Stolcu došlo do obustave glasovanja, te da se traži ponavljanje izbora u Srebrenici.

"To je mjesto u kojem je izvršen genocid, što je potvrđeno i haškom presudom, te je i dalje u središtu medijske pozornosti. Za Srebrenicu je važno da gradonačelnik radi u interesu svih građana", rekao je Inzko.

Vlasti Republike Srpske ranije su odbacile izvještaj visokog međunarodnog predstavnika tvrdeći da je pristran i da zastupa stajališta bošnjačke strane u BiH.

Hina