Inzko: Priča o trećem entitetu i podjeli BiH neće pomoći nikome

Inzko je rekao da priča o trećem entitetu ili o podjeli BiH neće pomoći bilo kome.

"Bilo bi užasno nepravedno natjerati većinu tolerantnih građana u BiH da trpe da bi se udovoljilo netolerantnoj manjini. Većina građana BiH želi da zemlja postane članica EU kao jedna zemlja i na to svi mi treba da se fokusiramo'', istakao je Inzko, komentirajući istraživanja ''Galupove'' agencije iz Brisela koje pokazuju da je 88 posto građana RS za njenu nezavisnost.

On je naglasio da vjeruje da je prisustvo velikog broja veleposlanika na inauguraciji predsjednika RS Milorada Dodika priznanje da je Srpska legitiman entitet unutar BiH i u tom okviru RS je partner sa čijim zvaničnicima se mogu imati pozitivna i konstruktivna suradnja.

Inzko je čestitao RS na dosadašnjim imenovanjima u procesu formiranja nove vlasti, navodeći da je sistem u Srpskoj jednostavniji nego u FBiH, zbog čega formiranje vlasti u FBiH zahtijeva više vremena.

''Sada je odgovornost stranaka iz RS da konstruktivno učestvuju u stvaranju funkcionalne koalicije za državni nivo'', rekao je Inzko.

Pred današnju posjetu Beogradu, Inzko je za Večernje novosti'' rekao da aplaudira naporima predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića, navodeći da su Srbija i Hrvatska utvrdile smjer ka EU i poboljšale političku atmosferu.

"Paradoks je da je BiH, koja najviše može dobiti od regionalnog zbližavanja, do sada ostvarila najmanje, i to se mora promijeniti. Sada očekujem veći stupanj suradnje BiH i Srbije. To se već događa na polju pravosuđa i konačno postoje odgovarajuće diplomatske veze, ali volio bih da vidim direktniji kontakt državnih institucija Srbije i BiH u pitanjima kao što su integracija u EU, ekonomska suradnja...", istakao je Inzko.

On je rekao da će OHR biti zatvoren kada budu provedeni ciljevi i zadaci koje je u veljači 2008. godine utvrdio Vijeće za provođenje mira. ''Oni još nisu ispunjeni. Treba da ih realizuju političari koji su nedavno izabrani na izborima i koji su sada u procesu formiranja novih vlasti'', istakao je Inzko.