Inzko odgađa poništenje odluke o referendumu i odlazi u SAD

Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, bih inzko, Valentin Inzko, dan žena, Valentin Inzko, Referendum RS, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, sunspenzija, sip, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Valentin Inzko, bih inzko, ‘Sejdić - Finci'
Odluka je, kako je objašnjeno u Bruxellesu, donesena, kako bi se čelnicima Republike Srpske dala još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma.

- Odlučni smo da nećemo dopustiti da se referendum održi. Odluka o tome mora biti poništena. Ili će to uraditi vlasti RS ili će to, u ime cijele međunarodne zajednice, uraditi Inzko - kazao je sarajevskom Dnevnom avazu visoki diplomatski izvor iz EU.

U međuvremenu, u Sarajevu će se danas održati sjednica Vijeća za provođenje mira (PIC) na razini veleposlanika zemalja članica tog tijela.

Očekuje se da će na tom skupu Inzko informirati veleposlanike o svojim razgovorima koje je jučer imao s Miloradom Dodikom, te dogovor o nastavku diplomatskih pritisaka na vlasti RS da ponište odluku o sazivanju referenduma.

- Za sada su pozicije nepomirljive. Mi zahtijevamo poništenje, vlasti RS, na čelu s Miloradom Dodikom, tvrdoglavo to odbijaju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić bio je u Bruxellesu i on odlično zna što su poruke međunarodne zajednice. A zna ih i Dodik. Odluka je na njima.

Što se PIC-a tiče, mi smo spremni djelovati. Odgoda od sedam dana je akt dobre volje, a ne izraz naše slabosti, neodlučnosti ili straha da će se kriza produbiti. Odgovornost za stanje u zemlji u ovom trenutku je ponajviše na Dodiku. Ne mislim da bi mu koristilo dalje produbljivanje sukoba s međunarodnom zajednicom u sitauciji kada ga čak ni Srbija ne podržava - tvrdi diplomatski izvor.

Dok čelnici RS-a razmišljaju da li se povinovati zahtjevu međunarodne zajednice ili ići dalje u sukob s njom, Inzko putuje u SAD.

On će najprije u New Yorku u ponedjeljak razgovarati s čelnicima Ujedinjenih naroda, a onda ga u utorak i srijedu očekuju susreti s američkim dužnosnicima.

Kada se vrati u naredni četvrtak ili će potpisati odluku o poništenju zaključaka NS RS, ili će je adaktirati, jer su vlasti RS morale poslušati zahtjev međunarodne zajednice, tvrdi Dnevni avaz.