Inzko i sa čelnicima HSP BiH održao sastanak

Živko Budimir
Kako je priopćeno iz te stranke, tom se prigodom razgovaralo o problemu korupcije i kriminala u Bosni i Hercegovini. Jurišić je kazao kako je HSP BiH spreman ući u koaliciju sa strankama čiji se program temelji na rješavanju ovog, prema njegovim riječima, gorućeg problema bosanskohercegovačkog društva.

Razgovaralo se, također, o formiranju vlasti na državnoj razini te je u vezi toga Jurišić kazao kako je na državnoj razini potrebno ostvariti široku koaliciju.

Čelnici HSP-a BiH su, govoreći o izmjenama Ustava BiH, istaknuli da se Ustav može mijenjati isključivo na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, a ne na samo jednom njezinom dijelu. Naglašeno je kako HSP BiH ne pristaje na izdaju Hrvata posavskog kraja.

Na sastanku je bilo riječi i o svim aktualnim političkim pitanjima, pa tako i o mandataru Vijeća ministara. Čelnici HSP-a BiH smatraju kako bi bilo poželjno da ovu funkciju obnaša Hrvat, ali da to ne mora biti Hrvat iz jedne određene stranke. U HSP-u BiH drže kako je nepisano pravilo o rotaciji predsjednika Vijeća ministara trebalo ozakoniti jer je nerealno pozivati se na zakon koji ne postoji.

Tema sastanka bila je i europski put Bosne i Hercegovine. Valentin Inzko je kazao da podržava ideju Bosne i Hercegovine kao moderne, europske države te je izrazio svoje zadovoljstvo što se upravo na takvim načelima temelji program Hrvatske stranke prava BiH, priopćeno je iz te stranke.

(Fena)