Inzko: Dva HDZ-a traže treću federalnu jedinicu, a iz RS-a razbijaju BiH

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva

Optužba na račun RS-a

Visoki predstavnik nije se libio optužiti čelnike RS-a, ali i članove stranke SNSD-a koji sudjeluju u državnoj vlasti, kao što su ministar financija Nikola Špirić i srpski član u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović da svojim potezima i izjavama ruše državnost BiH i rade na odcjepljenju RS-a, piše Večernji list.

Zbog sukoba u FBiH i državnoj vlasti oko raspodjele ministarskih mjesta koji traje i danas, po tvrdnjama Inzka, "zaustavljeni su obećavajući trendovi viđeni tijekom posljednjeg izvješća, politička dinamika u BiH tijekom ovog razdoblja prezentiranja izvješća stagnirala je te se vratila u okvire prevladavajućih trendova u posljednjih šest godina". Po njemu, obećavajući razvoji događaja s početka 2012. sada su u zastoju. Nakon što su konačno formirali državnu Vladu u veljači i usvojili državni proračun za 2012. u svibnju, vladajuće stranke nisu se primile posla, već su odmah započele s dugotrajnim nizom borbi i pokušaja preslagivanja Vlade na državnoj i razini FBiH te i u nekim županijama - napisao je Inzko. Javivši se kao pozadina kampanje za lokalne izbore, dodao je, ovo političko manevriranje uzelo je prednost nad gorućim potrebama građana. U svojoj žurbi za restrukturiranjem vlasti na razini Federacije, predstavnici pojedinih stranaka ignorirali su ili čak i prekršili važeće pravne akte, pravila i procedure", smatra Inzko. U svom izvješću osvrnuo se i na rad dvije vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990. koje pozivaju, kazao je, na stvaranje treće federalne jedinice s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ekonomska situacija je loša i BiH je suočena s pogoršanjem fiskalne situacije, slabim izgledima za rast, visokom stopom nezaposlenosti i pratećim socijalnim problemima. Loše ekonomsko stanje u državi uzrokovano je turbulencijama u vlasti. "Prvi val događanja vrtio se oko nastojanja SDP-a da se izbaci SDA-a iz vladajuće koalicije na županijskim, federalnim i državnim razinama, što je stvorilo značajne prepreke i prepirke.

Krši se Ustav u FBiH

Pogoršanje je uslijedilo nakon upornog zagovaranja predstavnika iz RS-a za raspad zemlje, zalaganje za neovisnost RS-a, popraćeno zagovaranjem protiv pravosudnih institucija, Oružanih snaga BiH, i drugih obveza države prema Ustavu BiH, koji je ujedno i aneks IV. daytonskog mirovnog ugovora - objasnio je Inzko. Glasovanje SDA protiv usvajanja državnog proračuna 31. svibnja, podsjeća Inzko, izazvalo je potez SDP-a da protjera SDA iz svih razina vlasti i uspostavi nove većinske koalicije sa SBB BiH i dva HDZ-a. Iako je SDP uspio maknuti SDA iz Vlade u četiri županije i nekoliko općina, nedostajalo mu je nekoliko parlamentarnih glasova da to učini u potpunosti na državnoj ili federalnoj razini, što vrijedi za veći dio ovog izvještajnog razdoblja. Kako su se SDP i SDA borili za prevlast, rad parlamenata došao je u zastoj i mali broj zakona je usvojen. U svojoj žurbi da izbace SDA i HSP s pozicije predsjednika i jednog zamjenika predsjedatelja ZD-a Parlamenta FBiH, SDP-ova većina sazvala je i održala sjednicu Parlamenta na način koji zanemaruje pravila poslovnika i Ustav" smatra Inzko. Ukazao je na lošu politiku minimalnog financiranja državnih institucija i inicijativu čelnika RS-a da se BiH demilitarizira, odnosno da se ukine OS BiH o čemu će raspravaljati Skupština RS-a.