Inzko: Ako političari ne mogu formirati vladu, kako će voditi zemlju?

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva
- Ako političari ne mogu formirati vladu, onda ne mogu ispuniti najosnovnije težnje svojih građana - izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratio se na početku sjednice "Parlamenta za Europu", inicijative EUSR-a, koja okuplja predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u BiH s odgovarajućim predstavnicima iz EU kako bi razgovarali o načinima ubrzanja procesa integracije.

Inzko je pozvao na "odlučniji, kreativniji, konstruktivniji i zreliji pristup stranačkih lidera, s više povjerenja u Bosnu i Hercegovinu".

Političari su ili imali ulogu u zaustavljanju načinjenih pomaka ili nisu igrali konstruktivnu ulogu. Iako je bilo svađe među liderima, "među građanima Bosne i Hercegovine nema takvog razdora - oni uvijek iznova kažu da žele u Evropsku uniju", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Inzko je dodao da političari "redovno izražavaju dvojbu" oko integracije u EU i rezultati tih dvojbi su štetni. Dok Bosna i Hercegovina i dalje pokušava riješiti osnovne strateške i političke nesigurnosti, ostatak regije ide odlučnim koracima ka Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da bi uobičajena politika u Bosni i Hercegovini značila i uobičajeni neuspjeh.

Umjesto toga, zaključio je, potreban nam je ozbiljan, konstruktivan, realan i odlučan pristup koji nije rukovođen cinizmom već iskrenom željom da se pomogne građanima Bosne i Hercegovine da izađu iz nevolja u koje su zapali uslijed godina političke podjele.

Inzko je rekao da takav pristup nije samo neophodan, nego je i moguć.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Štefan Füle obratio se Parlamentu za Evropu putem videoporuke.

- Bosna i Hercegovina je u srcu zapadnog Balkana i Evrope. Ona je u centru naše političke pažnje i u fokusu perspektive proširenja - izjavio je komesar Füle.

(Fena)