IFIMES: Brčko - test za Lagumdžiju i SDP

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
-Čelnici SDP Brčko Distrikta svjesno pokušavaju uvući institut u svoje nečasne rabote, koje godinama vrše u Brčko Distriktu. Dokle idu namjere SDP-a najilustrativnije govori činjenica, da su i institut optužili za kriminal i zbog toga želimo bh. javnosti ali i drugima objasniti šta je suština napada SDP-a na institut IFIMES, navodi se u priopćenju ove organizacije.


Kao što je poznato IFIMES skoro desetljeće prati i analizira događanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

-Posebno upozoravamo na pojave organiziranog kriminala i korupcije. Da je SDP nositelj tih pojava istražili smo još davno i zbog toga smo više puta zatražili sastanak s predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom. Prema našoj evidenciji molbe za sastanak s Lagumdžijom slali smo 17.10.2008, 19.10.2008, 21.10.2008, 17.12.2008 i 31.5.2010. Uvijek je odbijao traženi sastanak. U uvodu molbe za sastanak kao pripremu za razgovor navodili smo naše nalaze o organiziranom kriminalu i korupciji u Brčko Distriktu u organizaciji i pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika SDP-a u tom gradu.


Sve vrijeme vladavine SDP u Brčkom kao multietnička stranka pojavljuje se kao eksluzivni zaštitnik bošnjačkih nacionalnih interesa što ne iznenađuje, jer je SDP Brčko od završetka rata najvjerniji koalicijskipartner Karadžićevoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u Brčkom. SDP se i u poslednjim napadima na gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Dragana Pajića pojavio kao zaštitnik bošnjačkih interesa.


Eskalacija napada na IFIMES nastupila je kada smo u našim analizama utvrdili ključnu činjenicu o načinu financiranja SDP BiH. Naime, radi se o tome da su jedan od glavnih financijera SDP BiH sve vrijeme bivanja u oporbi bile institucije Brčko Distrikta. Zbog tih usluga, koje su omogućile dugogodišnje preživaljavanje u oporbi vodeći pojedinci SDP u Brčkom Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković sve vrijeme su bili štićenici Zlatka Lagumdžije. Dolaskom gradonačelnika dr. Pajića financiranje centrale SDP BiH je bitno umanjeno i zbog toga se želi zamijeniti gradonačelnik dr. Pajić i dovesti osoba, koja će raditi po diktatu SDP-a. Koliko su ugroženi interesi te grupacije najslikovitije govori najava blokade rada Skupštine Brčko Distrikta do ostvarivanja njihovih ciljeva, navodi IFIMES.


Zato, ističu, dekriminaliziranje SDP Brčko Distrikta predstavlja test za Lagumdžiju i SDP BiH, jer ukoliko ne dekriminalizira vlastite redove u Brčkom umanjiti će mogućnosti, da to uradi na federalnoj i državnoj razini. Problem SDP BiH kao i većine stranaka u BiH je da funkcioniraju kao interesna grupa, a dolaskom na vlast uglavnom postaju organizirana kriminalna grupa i to može predstavljati najopasniju pojavu.


Međunarodni institut IFIMES smatra, da se ovdje radi o djelima za čije procesuiranje su odgovorne institucije na razini države BiH kao što su SIPA, Tužilteljstvo i Sud BiH, jer imaju ingerencije nad Distriktom, dok pravosudne institucije Distrikta nisu u stanju sprovesti nikavu ozbiljnu istragu i sudski proces protiv nositelja kriminala i korupcije.

Na kraju poručujemo, da ćemo i dalje istraživati događanja u Brčko Distriktu, Bosni i Hercegovini i regiji i upozoravati na sve negativne pojave i nositelje tih pojava. Nikakve prijetnje i pritisci neće nas odvratiti od naše misije. Na potezu je supervizor za Brčko Distrikt ambasador Roderick W. Moore, koji odlično radi svoj posao, da spriječi destruktivno djelovanje SDP-a zbog njihove najavljene blokade rada Skupštine Brčko Distrikta, kojom se želi onemogućiti funkcioniranje Distrikta i time vještački izazvati nepotrebna kriza. Potrebno je sudski procesuirati nositelje počinjenog kriminala, koji godina opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta, stoji u priopćenju IFIMES-a.

dnevnik.ba