HSS-NHI uputio otvoreno pismo hrvatskom premijeru Milanoviću

HSS-NHI, SDP, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda, prosvjedi, Hrvatska, Vlada, Zoran Milanović, Pomoćnik ministra financija, Branko Šegon, premijer, Zoran Milanović, Hrvatska, The Economist, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Milan Bandić, komentiranje , Zoran Milanović, Koordinacija braniteljskih udruga, Zoran Milanović, Eurostat, Hrvatska zemlja
"Čini nam se kako je službena politika Republike Hrvatske, iz straha da joj se ne pripišu stari grijesi i vođena potrebom da što prije postane članicom EU, djelovala tako kako joj se ne bi prigovaralo da se miješa u unutarnje bosanskohercegovačke političke prilike i odnose, iako je Mirovni sporazum za BiH regulirao pravo i obvezu Republike Hrvatske da aktivno sudjeluje u provedbi tog sporazuma", navodi se u otvorenom pismu.

Ta nedefinirana i u osnovi bojažljiva politika, kako se navodi, otvorila je mogućnost drugima, kao npr. Rusiji i Turskoj, da se, navodno benevolentno, "miješaju u unutarnje odnose i tumače mirovni sporazum, iako nemaju onu poziciju koju ima Republika Hrvatska".

"To je značajno oslabilo snagu i političku moć bosanskohercegovačkih Hrvata, s jedne strane. S druge strane takva nedefinirana politika omogućila je da ožive i paktiraju stare politike koje otvoreno ili prikriveno djeluju u smjeru razbijanja BiH.

Nažalost, njihovom utjecaju potpuno su podlegli mediji u Republici Hrvatskoj, osobito elektronski, koji tim snagama daju prostor i ekskluzivitet, tako da se na njihovim stajalištima u Hrvatskoj kroji javno mišljenje ne samo građana, nego i političara, što zorno potvrđuje javni istup gospođe Pusić kojim zagovara troentitetsku podjelu BiH, kao da je to jedino i spasonosno rješenje za Hrvate u BiH", navodi se u otvorenom pismu.

Takvo rješenje, smatraju u HSS-NHI-ju, ne samo da je pogubno po Bosnu i Hercegovinu nego i opstojnost Hrvata koji žive u središnjoj Bosni, Republici Srpskoj ili Posavini.

Zbog toga, iz HSS-NHI-ja sugeriraju Milanoviću da izbjegne zamke takve informiranosti, ali i "greške kabineta Ive Josipovića, koji se prigodom svojih posjeta BiH u hadezeovskom okruženju informirao o stanju i problemima Hrvata u BiH".

Fena