Hrvatski logoraši na udaru nakon što su tužili Federaciju BiH

Skoro stotinu logoraša koji su tijekom prošlog rata bili zatvarani u logorima Armije BiH se našlo prije nekoliko dana na udaru revizijskih timova nakon što su podnijeli tužbu protiv Federacije BiH za naknadu štete i trauma koje su pretrpjeli tijekom zatočeništva. Upravo je taj popis hrvatskih logoraša u posjedu Večernjaka koji ekskluzivno objavljuje.

Piše: Marko Karačić / Večernji list

Ostali bez statusa

U Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH ističu kako se radi o nastavku prijašnje prakse i pritisaka koje na ovu populaciju vrši Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i Federalno pravobraniteljstvo. - Nama je rečeno da ćemo ostati bez statusa ako odlučimo tužiti Federaciju. Federalno pravobraniteljstvo u dogovoru s Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja i ministrom Zukanom Helezom ukida statuse našim ljudima i u rješenjima se navodi kako nismo bili u logorima Armije BiH nego smo bili u zatvorima - ističu u Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH. Predsjednik ove udruge Mirko Zelenika ustvrdio je kako se diskriminiraju bivši logoraši jer bivši logoraši Armije BiH nisu podvrgnuti istoj reviziji kao i bivši logoraši HVO-a. - Ovdje je na snazi diskriminacija, ali i fašizam. Volio bih da nam ministar Zukan Helez objasni prema kojem se to zakonu vrši revizija, kako se taj zakon zove i vrijedi li taj zakon za sve isto. Prema našim informacijama, samo Hrvatima se ukidaju statusi logoraša, izmjenjuju se rješenja, dok se bošnjačkoj komponenti takva rješenja ne ukidaju - rekao nam je Zelenika. Njegovu izjavu nam je potvrdio i Petar Barišić, savjetnik predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja. - U razgovoru s Omerom Bašićem mi je potvrđeno kako se revizija ne provodi na isti način nad hrvatskim i bošnjačkim logorašima. To je još jedan dokaz da zakon ne vrijedi isto za sve ljude u Federaciji - istaknuo je Barišić. Inače, Bašić je već nekoliko puta u javnosti spominjan kao osoba koja ima lažni status invalida, a jedan je od glavnih za provođenje revizije na prostoru Federacije BiH.

Žele nas ušutkati

Stoga se u Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH opravdano pitaju ima li itko u ovoj državi tko može zaustaviti samovolju ministra Zukana Heleza i ljudi koje je zadužio da provode reviziju na diskriminirajući način. - Na kukavički način žele ušutkati hrvatske logoraše kako bi u konačnici mogli reći da Armija BiH nije imala logore. Hrvati su bili u logorima Armije BiH, tamo su ubijani, zlostavljani na nezamislive načine. Istinu neće uspjeti sakriti - poručili su na kraju hrvatski logoraši.