Hrvatski kanal samo pitanje vremena

hrt mostar, tv, antene, HTV, sport, tv, zdravlje, sindikat, potpora, žitopromet, rtv, FTV, rtv pretplata, Hrvatski kanal, hrvatska televizija, tv, pretplata, rtv pretplata, BIH

Oni koji opstruiraju njegovo uvođenje moraju biti svjesni da poštivanje različitosti našega društva istovremeno znači i stabilizaciju BiH kao države, rečeno je, među ostalim, na jučerašnjem okruglom stolu "Televizijski kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava u Bosni i Hercegovini - fikcija ili stvarnost?", koji je organiziran na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, piše Dnevni list.

Nema ravnopravnosti

Hrvati u postojećim javnim TV servisima nisu ravnopravni. Od sedam direktora i sedam urednika na Federalnoj televiziji samo je po jedan Hrvat. "Hrvati mogu nosati kabele i raditi scenu, ali ih nema u uredničkom dijelu gdje se kreira programska politika što se uostalom na Federalnoj televiziji da primijetiti. Ukoliko želimo graditi stabilno društvo, onda se Hrvatima mora dopustiti da imaju televiziju na svome jeziku", upozorio je Mate Bandur, savjetnik u Vijeću ministara BiH. Tehničkih zapreka za to, prema njemu, nema. Hrvati koji ne plaćaju TV pretplatu sadašnjoj televiziji bi bili redoviti platiše televizije na svome jeziku. "Od tog novca i marketinga hrvatski kanal bi se sa svojom produkcijom mogao financirati", dodao je Bandur. Stvaranje entitetskih, a ne nacionalnih televizija je, kazano je među ostalim, prouzročilo nepoštivanje hrvatskog jezika, pisma, tradicije i običaja. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta, stoga smatra da bi se uspostavom kanala na hrvatskom jeziku učvrstilo i ojačalo narušeno povjerenje među bh. narodima. "U načelu, više komunikacije znači i više povjerenja. Treći kanal ne treba staviti u jedan odvojeni okvir, on mora biti integrativan u funkciji razvoja pluralizma i različitosti BiH kao države. Hrvatski kanal treba doprinijeti našemu zajedništvu unutar složene BiH i ne treba ga promatrati kroz neke druge okvire", ustvrdio je Tomić.

Odgađanje neminovnog

Mate Franičević, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglašava kako se u tijelima vlasti konstantno nastoji izbjeći rasprava o trećem kanalu. "To se događalo u parlamentima Federacije i Skupštine bivših i sadašnjih saziva. Hrvatskim predstavnicima se ne daje mogućnost argumentacije svojih stavova. No oni koji prave opstrukcije i blokade rade uzaludan posao i samo odgađaju nešto što je neminovno", poručio je Franičević i ustvrdio da, ukoliko BiH želi biti u EU-u u bliskoj budućnosti, onda se jednom konstitutivnom narodu mora omogućiti da sam odabere kakav informativni sustav hoće, u kakvom obliku želi izražavati svoje političke i kulturne stavove, kao i na koji način štititi svoje identitetske i nacionalne osobnosti.

Dnevni list