Hrvatske stranke na lokalnim izborima 2012.godine u sarajevskim općinama nastupaju zajedno

... je press konferencija koalicija: "HDZ BiH-HDZ 1990.-HSS-NHI-Koalicija za Novo Sarajevo" i "HDZ BiH-HSS-NHI-Koalicija za Ilidžu i Stup".

Kako je u svom obraćanju novinarima kazao nositelj liste koalicije: "HDZ-HDZ 1990.-HSS-NHI-Koalicija za Novo Sarajevo" Blago Mikulić, od 2008. godine hrvatske stranke u Sarajevu nemaju vijećnika ni u jednoj sarajevskoj općini.

"Stoga su hrvatske stranke sa područja ove općine na Lokalnim izborima 2012.godine odlučile nastupiti zajedno. Koalicija za Novo Sarajevo osigurat će zaštitu prava hrvatskog naroda, te se zalagat za učešće Hrvata u svim tijelima općinske vlasti. Tražit ćemo da se u svim segmentima društvenog života, naročito u oblasti zdravstvene zaštite, socijalne politike, obrazovanja, kulture i sporta, stambene i komunalne politike, boračko-invalidske zaštite, obnove i zaštite okoliša poštuju principi jednakih prava pod jednakim uvjetima. Opredijeljeni smo za dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje. Zalagat ćemo se za dobrobit svih građana Općine Novo Sarajevo", kazao je Mikulić.

Kandidat na listi koalicije: "HDZ BiH-HSS-NHI-Koalicija za Ilidžu i Stup" i predsjednik Županijskog odbora HSS-NHI Sarajevo Dalibor Stanić ukazao je na neravnopravan položaj Hrvata u glavnom bh. gradu.

"Pogledajte upravne odbore škola i fakulteta u Sarajevu i naći ćete jednog ili dva Hrvata. U javnim institucijama Sarajevske županije uposleno je svega 0,2% Hrvata. Od 27 vijećnika Općine Ilidža niti jedan nije Hrvat. To su naši razlozi za svehrvatsku koaliciju na Ilidži. Da napravimo nešto za sebe i da nas počne uvažati ovo društvo kome pripadamo i ovaj grad koji je naš", rekao je Stanić.

Predsjednik Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ BiH Sarajevo i kandidat na listi HDZ-a BiH u Općini Centar Sarajevo Anton Rill kazao je kako se perspektiva za mlade ljude, za njihovu budućnost na ovom prostoru može stvoriti samo kroz otvaranje novih radnih mjesta, razvitak obrazovanja, kulture,znanosti i sporta.

Rill, koji je i član Predsjedništva HDZ-a BiH, a nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i bivši međunarodni tajnik HDZ-a BiH, smatra da bi HDZ BiH sa jednim vijećničkim mandatom u Općini Centar Sarajevo mogao napraviti mnogo za Hrvate u Sarajevu.

"U Općini Centar Sarajevo nismo mogli ići u svehrvatsku koaliciju iz prostog razloga što u ovoj općini na izbore nije izašao ni HDZ 1990., ni HSS-NHI. Mi se borimo i pokušavamo napraviti nešto za sve nas koji smo opredijeljeni živjeti ovdje u svome, svjesni da bi nam ovdje ipak trebalo biti najbolje. Stručnost ispred politike ono je za što se zalažemo. Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da pogledamo u budućnost grada i zemlje koji pripada svim njenim narodima. Stoga je važno da Hrvati imaju svoje predstavnike u svakoj sarajevskoj općini", rekao je Rill.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ 1990. Sarajevo Dražen Gagulić naglasio je da Koalicija za Novo Sarajevo ima za cilj osigurati ekonomsku i socijalnu sigurnost građana.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Novo Sarajevo Borislav Čuljak pozvao je građane da glasuju za dobre ljude.

"Na listi koalicije:"HDZ BiH-HDZ 1990.-HSS-NHI-Koalicija za Novo Sarajevo" nalaze se 32 kandidata. Naši kandidati visoko su obrazovani. Spojili smo mladost i iskustvo, a mnogi od njih, premda imaju visoko obrazovanje, nisu uposleni. Neki od njih vaše su komšije, neko od njih dobar je čovjek. Nisu svi kandidati isti i zato pazite za koga glasate", poručio je Čuljak.

Građani će za HDZ BiH 07.10.2012.godine moći glasati i u Općini Novi Grad Sarajevo, te u Općini Ilijaš gdje HDZ BiH nastupa u koalicija sa HSS-om. Nositelj liste HDZ-a BiH u Općini Novi Grad Sarajevo je Miroslav Bagara, a nositelj liste "Koalicije HDZ BiH-HSS-NHI" u Općini Ilijaš je Dragan Pranjić.

Nositelj koalicije:"HDZ BiH-HSS-NHI-Koalicija za Ilidžu i Stup" je Željko Filipović.