Hrvatska dala prosvjednu notu Srbiji zbog ploče generalu koji je napadao Vukovar

Vukovar, Hrvatska, prosvjedna nota, Srbija

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019. godine.

Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.

Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, priopćili su iz tog Ministarstva.

Slanje prosvjedne note najavio je premijer Plenković u Ženevi gdje se, kao i srpski predsjednik Vučić, nalazi na skupu, a podizanje ploče je osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vučić: Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku

Vučić je jutros u Ženevi, komentirajući podizanje spomen-ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.