Hrvati u BiH su nezadovoljni cijelom presudom, ne samo njenim jednim dijelom

HRS
U priopćenju HRS-a objavljeno na službenim internetskim stranicama ove stranke navodi se kako član Predsjedništva HNS-a iz HRS-a nije pozvan na susret Andreja Plenkovića sa Predsjedništvom HNS-a, nego se, kako navode, sastanak održao, vjerojatno zbog očekivanih glasova izvan usklađenog zbora, sa unaprijed probranim „predstavnicima" HNS-a.

Zbog toga, navode, osjećaju potrebu ovim putem se obratiti premijeru Republike Hrvatske.

-Poštovani g. Plenkoviću, Hrvati u BiH su nezadovoljni cijelom presudom, ne samo njenim jednim dijelom. Ukoliko Vi i službena politika Zagreba smatrate kako će Hrvati u BiH ponovno biti moneta za potkusurivanje RH, grdno se varate. Nitko zdrave pameti i razuma neće nikada negirati zločine počinjene od strane pripadnika HVO-a. Međutim, Hrvati u BiH nikada neće prihvatiti presude donesene iz „objektivne odgovornosti" i „sličnog obrasca ponašanja", osobito znajući kako su izravni počinitelji tih istih zločina i njihovi zapovjednici već osuđivani i osuđeni. Na taj način to postaju presude cijelom narodu, ma koliko god to i Haag i svi drugi negirali.

Od Vas i službene hrvatske politike očekujemo prvo da pokrenete sudske postupke protiv hrvatskih izdajnika poput Stjepana Mesića, eksponenata Račanove vlade i dr. koji su ne samo lažno svjedočili i krivotvorili dokumente prema Haagu, nego i onemogućavali pristup informacijama, dokumentima i svjedocima našoj Šestorci, a osobito generalu Praljku.

Drugo, očekujemo podizanje optužnica protiv zapovjednika ABiH zbog agresije na Republiku Hrvatsku, budući da su bili dijelom jedinica JNA koja su granatirale civilna područja, kao i zbog masovnih zločina nad Hrvatima u BiH. Podsjećamo Vas kako ste 4. travnja 2017. ove godine, kada ste prvi put imali sastanak s Predsjedništvom HNS-a, dok su Vas iz sestrinske stranke obasipali izrazima ljubavi prema europskim vrijednostima, na izričito izlaganje Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske republikanske stranke, izjavili kako „Vlasti u Hrvatskoj prate situaciju u BiH, kako ste upoznati s problemima hrvatskih branitelja i kako ćete učiniti sve da DORH ozbiljno pristupi optužnicama". Što bi od tog obećanja? Pozivamo Vas da požurite, jer u BiH ponovno vlada epidemija neke smrtne bolesti koja pogađa isključivo svjedoke koji bi se usudili svjedočiti protiv zapovjednika ABiH, kao što je to slučaj sa uhićenim ovih dana u Konjicu, a sličnih slučajeva smo se nagledali i ranije. Čim bude i naznaka optužnice, nekim „čudnim" okolnostima svjedoci preminu, osobito ako bi ih se, ne daj Bože, povezalo sa federalno-koalicijskim partnerima. Zato požurite!

U krajnjoj liniji, imate onaj dopis ICTY-a da se preostalim "zločincima" sudi pred hrvatskim sudištem. To bi, možda, bio dobar način spiranja ljage sa hrvatskog naroda, ali krenite s ovima koje smo prve naveli.

Što se tiče hrvatske politike u BiH, ne trebate nam dijeliti lekcije. Mi ako ne svrgnemo sa čela ovu generaciju političara koja nas od 2003. do danas galopom od konstitutivnog naroda, čini nacionalnom manjinom, mi ćemo to i postati. No, to je na nama da ih skinemo. Ako sve ovo ne shvatimo kao jednu katarzu, onda smo ih i zaslužili, ali ponavljamo, to je na nama. Vas sigurno za savjet nećemo pitati.

Nadamo se kako ste uživali u posjetu i kako je domjenak bio na razini, u što ne sumnjamo! - zaključuju u HRS-u.