Hrvati nastavljaju inzistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi spriječili preglasavanje od brojnijih Bošnjaka

marinko čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je u subotu kako hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH neće odustati od zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona kako bi spriječili preglasavanje od brojnijih Bošnjaka.

Čavara je time odbacio tvrdnje čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića izrečene uoči sjednice Glavnog odbora te stranke kako će HNS BiH i HDZ odustati od izmjene Izbornog zakona kako bi se ustrojila vlast u Federaciji BiH.

Čavara tvrdi kako hrvatski politički predstavnici nastavljaju inzistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi spriječili preglasavanje od brojnijih Bošnjaka.

“Izjava da će netko odustati od toga da se inzistira na legitimnom političkom predstavljanju je sama po sebi apsurdna. Svi znamo da hrvatski narod ne može birati predstavnike u institucije vlasti i nije uopće realno niti normalno očekivati da ćemo odustati od toga cilja”, rekao je Čavara za medije u Mostaru, prenosi Hina.

Pri tome je podsjetio na presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić kojom se traži osiguranje izbora legitimnih političkih predstavnika triju naroda za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

“HNS i HDZ BiH, ali i hrvatski narod u BiH, neće odustati od minimalnih zahtjeva, a to je promjena Izbornog zakona kako se ne bi ponavljao izbor drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem”, pojasnio je Čavara.