HRS zastupnicima Hrvata izvan BiH uputio zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH po pitanju graničnih prijelaza

hrs

...u Saboru RH izabranim u 11. Izbornoj jedinici, kao i odboru za Hrvate van Domovine. Tražimo saborsku diskusiju po pitanju kršenja ugovora o graničnim prijelazima od strane Vlade RH, čime se indirektno uzrokuje prometni kolaps južne Hercegovine koji se događa u ljetnom periodu radi postojanja samo jednog graničnog prijelaza na najprometnijoj prometnici u BiH.

Prema statistikama BiHAMK-a i HAK-a u 2014. godini u periodu od 01.06. do 01.08. prosječno se na GP Doljani dnevno čekalo preko 2 sata, a gužve su bile kilometarske. Povremeno se znalo čekati i do 4 sata.
Struka, vozači, ali i zdrav razum nalaže otvaranje dodatnog graničnog prijelaza u tom dijelu Hercegovine u cilju prometnog rasterećenja. U ovom slučaju, rješenje problema bilo bi privremeno imenovanje GP Gabela polje „Prijelazom za međunarodni cestovni promet", za što postoji temelj u Ugovoru o graničnim prijelazima. U ugovoru su definirani uvjeti i okolnosti po kojima u određenom periodu može doći do preimenovanja graničnog prijelaza. Vijeće ministara je ispred BiH odradilo sve predradnje kako bi se na ovaj način riješio ovaj problem, dok Vlada RH već drugu godinu ignorira svoje ugovorne obveze. Prije svega, RH nije imenovala svoje članove međugraničnog povjerenstva, čime je cijeli proces blokiran.

HRS je iz tog razloga pisao zastupnicima u hrvatskom saboru izabranim u 11. izbornoj jedinici, kao i odboru za Hrvate izvan Domovine. Od zastupnika tražimo postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH koji su razlozi nepoštivanja ugovornih obveza o graničnim prijelazima, kao i pokretanje inicijative u Saboru kako bi se ovaj problem riješio u što kraćem roku.
Unatoč tome što je HRS-ov zahtjev uredno zaprimljen u tajništvu kluba zastupnika HDZ-a, u čijim redovima sjede zastupnici iz 11. Izborne jedinice, još uvijek se nitko od zastupnika se nije očitovao na ovu temu, niti nemamo ikakvu povratnu informaciju o tome namjeravaju li poduzimati ikakve radnje po ovom pitanju. Saborski zastupnici iz 11. Izborne jedinice ne krasi baš reputacija izrazito aktivnih, smatramo ovu inicijativu dobrom prigodom da tu reputaciju obogate. Ljeto je pred vratima, već se stvaraju gužve na putu M17, a ubrzo će i izbori u RH. Nadamo se da će pokazati makar dio onog entuzijazma s kojim su u kampanji pred prošle izbore govorili o Hrvatima iz BiH, te pokrenuti inicijativu na dobrobit ne samo južne Hercegovine, nego i cijele BiH. Ipak se radi o najprometnijoj prometnici u našoj zemlji.

HRS