HRS: Zahvala Vladi HNŽ i ministru Zlatku Hadžiomeroviću

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Nermin Nikšić, Valentin Inzko, HRS, priopćenje, Vlada, škola, HRS, plan, program, HRS, Sefer Halilović, Martin Raguž

Početkom mjeseca, HRS je izišao s prijedlogom reformi zakona o obrazovanju gdje smo kao jedan od prijedloga istakli „Definiranje standarda odabira jedinstvenih udžbenika i petogodišnju zabranu tiskanja novih izdanja", kojeg je predstavila voditeljica HRS-ovog odbora za obrazovanje i kulturu gđa Vesna Šunjić. Saznavši da je Vlada HNŽ pročitala naš prijedlog, ali samo ga dijelom uzela u obzir, moramo ih podsjetiti na još neke pojedinosti našeg prijedloga.
Trenutna situacija kod udžbenika je ta da je samo mali broj odobren udžbenika od strane županijskog ministarstva prosvjete. Najveći broj ih je odobren od strane ministarstava prosvjete drugih županija i, pazite sad, ministarstva prosvjete Republike Hrvatske. Da bi prijedlog Vlade HNŽ uopće imao smisla, odabir udžbenika mora biti odrađen od strane multidisciplinarnog povjerenstva kojeg će sačinjavati sveučilišni profesori i ljudi od struke, a ne stranački postavljeni ravnatelji škola i nastavnici uposleni par dana nakon dobivanja fakultetske diplome, koji rade ono što im bogatiji nakladnik sugerira.

Također, moraju se definirati standardi o masi i broju udžbenika, jer sve više djece ima problema s kralježnicom radi težine učeničkih torbi. Javnost o tome nema informaciju, jer je djeci zadnjih godina ukinuto zakonsko i ljudsko pravo odlaska na sistematski pregled.
Dakle, kad se već usvojila sugestija o jedinstvenom standardu definiranja udžbenika, neka se pogleda cijeli HRS-ov prijedlog. Neka to bude početak uvođenja zakonskih standarda u svaki segment obrazovanja, počevši od toga da preduvjet za upošljavanje nastavnog kadra bude stručnost i obrazovanje, a ne članstvo u zajednici žena HDZ-a ili Asocijacije žena SDA; da pedagoški zavod bude na usluzi roditelja i školskog sustava, a ne političkih stranaka; da ravnatelji škola ne klasificiraju djecu po debljini novčanika i društvenom statusu roditelja, nego da budu na usluzi učenicima i zvanju za koje dobivaju plaću.

Očigledno je da trenutna Vlada HNŽ i ministar Zlatko Hadžiomerović žive u nekom svom svijetu, pa nisu svjesni problema koje muče roditelje. Prijedlog HRS-a o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i pedagoških standarda je javno objavljen i prezentiran. Pozivamo ih da se slobodno njime nastave služiti. Nije sramota ne znati, sramota je ne htjeti naučiti.
HRS