HRS: Vlada HNŽ – udžbenicima do lošijeg obrazovanja i sindikalnog sna

hrs
Istina je da se ovom odlukom dodatno produžava nered u sustavu, na štetu roditelja i djece.

Iako su neki naivniji roditelji pozdravili ovu, na prvi pogled, dobru odluku, ona u biti samo ide na ruku izdavačkim kućama. S obzirom kako ne postoje jedinstveni kriteriji za odabir udžbenika ovom odlukom samo se legalizirala i produžila očajna politika unutar obrazovnog sustava. Da je Ministarstvo zaista željelo uraditi nešto pametno trebalo je na vrijeme (a ne u tjednu prije početka školske godine) usvojiti Pravilnik za odabir jedinstvenih udžbenika.

Pravilnik mora biti kreiran od strane stručnog tima u kojem moraju biti učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, sociolozi i dr. koji bi radili recenzije dostavljenih materijala u skladu sa nastavnim Planom i programom. Na temelju njihovih analiza morao bi se uraditi odabir udžbenika na teritoriju cijele HNŽ. Odabrani materijal morao bi se tiskati na osnovu transparentno odabrane najpovoljnije ponude izdavačkih kuća, na objavljenom javnom natječaju. Prigodom tiskanja moralo bi se voditi računa o kvaliteti tiska, kao o težini odabranih udžbenika, kako bi se isti uklopili u preporučenu težinu učeničke torbe. Nakon obavljene procedure, zabranilo bi se tiskanje novih izdanja udžbenika, osim u slučaju značajnije izmjene Nastavnog plana i programa.

Tek nakon obavljenih ovih radnji, Odluka Vlade HNŽ-a bila bi u svrhu boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja i za dobrobit djece i roditelja. Međutim, način na koji je Ministarstvo obrazovanja donijelo odluku i sama odluka ne ide na dobrobit učenika i roditelja, nego ide na ruku izdavačkim kućama i drugim interesnim lobijima koji od obrazovnog sustava rade lakrdiju. Naša djeca će i dalje učiti iz preskupih i preteških udžbenika sumnjive kvalitete koji su odabrani temeljem upitnih kriterija. Ono što najbolje pokazuje nestručnost i neznanje jeste činjenica da se u pojedinim školama koriste udžbenici koji nemaju odobrenje od resornog ministarstva. Znači li ova odluka Ministarstva da će učenici u sljedećih pet godina koristiti udžbenike koje samo to Ministarstvo nije odobrilo?
Ova odluka nije ništa drugo nego dodatna degradacija ionako degradiranog obrazovnog sustava. Sjetimo se samo kako je prije nepunih godinu dana ova ista Vlada donijela odluku kako Ministarstvo mora odobriti sva upošljavanja djelatnika u školama. HRS je jedini javno i jasno ustao protiv toga znajući da će to ozakoniti stranačko upošljavanje djelatnika, što se na žalost ispostavilo istinitim. Unatoč jasno zakonski definiranom procesu upošljavanja, u HNŽ-u se upošljava po stranačkim linijama, i to bez provedbe natječajnih procedura. Jedina natječajna procedura je stranačka iskaznica.

Ne zamjeramo toliko vladajućoj strukturi što se igra sa budućnošću nas i naše djece, jer smo to od njih navikli, naša zamjerka ovaj put ide na adresu sindikata. Sindikalne organizacije, unatoč našim opetovanim dopisima i vezano za Odluku o upošljavanju i vezano za inicijative za jedinstvenim Pravilnikom za odabir udžbenika, kao i drugo, ostaju nijeme i gluhe na sve. Dežurne vlasti su očigledno uspjele pod svoje uzeti i sindikate, te i od njih napraviti svoje poslušnike. Sve ima svoju cijenu. Preko leđa djece i njihovih roditelja na koje nitko ne misli, a osobito oni koji su za to iznimno dobro plaćeni.

GO Mostar HRS