HRS: Školska odjeća-porez na budale!

HRS
Zakon je tu jasan bilo da se radi o knjižicama, odšteti ili, u zadnjem slučaju, namjera da se uvodi kupovina školske odjeće. To nije ništa drugo nego porez na budale, za potrebe bogaćenja pojedinaca.

Nakon što se u jednoj mostarskoj školi pokušalo, pa (za sada) nije uspjelo, u pojedinim mostarskim osnovnim školama se namjerava uvesti kupovina, od strane roditelja, obvezne školske odjeće za potrebe odijevanja učenika. Uvođenje školske odjeće na trošak roditelja je protuzakonito po Ustavu FBiH, Zakonu o O.Š. obrazovanju, kao nizu drugih Zakona (Zakon o unutarnjem platnom prometu, Zakon o obligacijskim odnosima, itd.).

Članak 5 Z.O.Š. HNŽ jasno govori kako je: Obvezno osnovno obrazovanje i odgoj je besplatno za svu djecu, što podrazumijeva postupno osiguravanje uvjeta za slobodan pristup i sudjelovanje učenika u odgoju i obrazovanju, te postupno osiguranje pristupa učenika besplatnom udžbenicima, priručnicima i drugom didaktičkom materijalu s kojima škola raspolaže.

Ukoliko se škole odluče na uvođenje normativa odijevanja (kao i bilo kakvih drugih inicijativa koje zahtijevaju proračunski neplanirane troškove), ta odluka ne može nikako doći od strane škola, nego ista mora biti pokrenuta i odobrena od strane osnivača. Članak 17 Z.O.Š HNŽ jasno definira tko je osnivač škola: grad, uz odobrenje Vlade HNŽ. Članci 14. i 15 jasno definiraju da se svi troškovi osnovnoškolskog obrazovanja plaćaju kroz županijski i gradski proračun.

Inicijativa za uvođenje školske odjeće, prema tome, mora biti pokrenuta od strane ministarstva, te se za isto mora definirati troškovna stavka u proračunu županije ili grada, te ne ovise ni o kakvim anketama provedenim kod roditelja. To ni u kojem slučaju ne može ići na trošak roditelja. U nacrtima proračuna i HNŽ i grada Mostara za 2018. niti u jednoj stavci nije definirano, niti spomenuto uvođenje „školske odjeće" niti za jednu školu u Mostaru. Prema tome, ono je nezakonito i po tom pitanju i radi se o samovolji škole koja to želi uvesti, isključivo za potrebe dobavljača. Tzv. porez na budale.

U konkretnom, mostarskom, slučaju je to tvrtka u čijem zastupništvu su istaknuti mladi članovi vladajuće stranke, gdje trebamo tražiti i razloge uvođenja „školske odjeće za potrebe umanjivanja zadirkivanja i diskriminacije među učenicima".

G.O. Mostar
Hrvatska republikanska stranka